Després de dies i dies preparant la carmanyola del dinar de l'endemà, se'ns acaben les idees. La calor demana receptes fresques i lleugeres per passar una millor tarda, però sovint no ens venen al cap plats diferents dels habituals.
Llegums, pasta, enciam, tomàquet... Les amanides són sempre una bona opció quan arriba l'estiu, ja que permeten combinacions múltiples sense ser repetitives. Us en presentem una selecció de cinc que poden salvar-vos durant una setmana.
Amanida d'endívies amb formatge i nous
Què necessitem? Endívies, canonges, formatge fresc, nous, oli, sal i pebre.
Com ho preparem?
- Rentar les endívies i canonges i posar-ho en un bol
- Afegir el formatge fresc tallat en daus i unes nous per sobre
- Salpebrar al gust i regar amb un rajolí d'oli d'oliva
El toc extra. Si agrada, es pot afegir un toc dolç amb trossets de poma i mel. També es poden incorporar grans de magrana.
Amanida freda de mongetes tendres
Què necessitem? Mongetes tendres, tomàquet, tonyina, ou, sal i oli
Com ho preparem?
- Bollir les bajoques i escórrer. Un cop fredes, dipositar-les en un bol trossejades
- Coure l'ou fins que sigui dur. Deixar-lo refredar i trossejar
- Afegir els tomàquets trossejar i la tonyina
- Amanir amb sal i un rajolí d'oli i barrejar tots els ingredients
El toc extra. Utilitzar tomàquets xerri li dona un toc dolcet a l'amanida. També s'hi pot afegir formatge per complementar.

Amanida cèsar amb un toc de pinya
Què necessitem? Enciam, tomàquet, pit de pollastre, formatge parmesà, pinya, sal i salsa cèsar
Com ho preparem?
- Netejar l'enciam i el tomàquet i trossejar-ho. Trossejar també la pinya
- Coure a la planxa el pollastre i trossejar-lo a porcions petites
- Barrejar en un bol l'enciam amb el tomàquet, la pinya, el pollastre i el formatge parmesà (pot ser a làmines o ratllat)
- Amanir la barreja amb sal i la salsa cèsar
El toc extra. Si agraden, es poden afegir crostons just abans de ser consumit perquè no es facin tous.
Llenties amanides amb alvocat i tomàquet
Què necessitem? Llenties, alvocat, tomàquets xerri, bacó, oli i sal
Com ho preparem?
- Netejar i tallar per la meitat els tomàquets xerri
- Pelar i trossejar l'alvocat a porcions petites
- Coure els daus de bacó a la paella (no cal posar-hi oli, ja en desprèn al coure'l)
- Un cop les llenties cuites i fredes, barrejar-les en un bol amb la resta d'ingredients, afegir-hi sal i oli al gust
El toc extra. El bacó es pot substituir per pernil salat, tonyina o salmó fumat, si es prefereix. S'hi pot afegir també formatge fresc o feta.
Pasta freda amb verdures i poma
Què necessitem? Pasta, tomàquet, bròquil, pebrot, albergínia, carabassó, poma, sal oli i orenga.
Com ho preparem?
- Netejar les verdures i coure-les a la paella amb un rajolí d'oli d'oliva
- Bollir la pasta al dente i passar-la per l'aigua freda
- Tallar els tomàquets (poden ser xerri) i la poma pelada a porcions petites i reservar
- Barrejar les verdures saltejades amb la pasta i els tomàquets i la poma en un bol
- Amanir-ho amb sal, oli i orenga al gust
El toc extra. Es pot afegir mozzarella fresca o formatge feta a la barreja per completar-la amb proteïna, si es vol fer plat únic. Si es prefereix, es pot menjar tèbia.