Els deu errors més comuns amb el rentavaixella que cal evitar

És important fer un bon ús d'aquest aparell tan indispensable en algunes llars per estalviar aigua i per aconseguir el màxim rendiment

Rentavaixella
Rentavaixella | Nathan Dumlao / Unsplash
Redacció
06 d'agost de 2024, 08:48
Actualitzat: 8:48h

El rentaplats és un electrodomèstic que allibera temps a la gent: és ràpid, eficaç... però és un gran consumidor d'aigua. Sigui com sigui, és important fer-ne un bon ús per estalviar aigua i per aconseguir el màxim rendiment d'aquest aparell tan indispensable en algunes llars. Aquests són, segons experts, els deu errors més comuns a l'hora d'utilitzar el rentavaixella.

Esbandir els plats abans de posar-los-hi

No té cap sentit i es gasta el doble d'aigua. El que no es pot és posar-hi restes de menjar, perquè el rentavaixella s'emporta les taques i el greix, però no fa miracles i no pot desintegrar-te l'os d'una cuixa de pollastre, per exemple.

Adapta'n l'ús a les teves necessitats

Existeixen diversos electrodomèstics d'aquesta tipologia: més grans, petits, gammes altes o baixes... L'important és conèixer quin s'adequa millor a les teves necessitats, i no programar el rentavaixella si aquest no és ple, perquè consumeix molta aigua. Segons l'expert, surt més a compte comprar més vaixella per omplir el rentavaixella, que no fer més tongades.

Un bon rentavaixella és una compra segura

Un bon aparell dura més i consumeix menys energia, i a més, renta millor els plats.

Els productes que fan brillar només són pels plats

És la substància que s'incorpora amb el detergent al rentavaixella i que serveix per deixar la vaixella brillant. Però atenció, perquè també fa una funció d'eixugar els plats i coberts.

La sal no va bé per eliminar la calç

En països del Mediterrani és obligatori afegir sal descalcificadora al rentavaixella en l'orifici indicat per a fer-ho. Si no, la resistència (element que escalfa l'aigua per al rentatge) es cobrirà de calç, s'escalfarà més del compte, perdrà efectivitat, consumirà molta més energia elèctrica i s'acabarà fent malbé.

Els coberts, amb el mànec cap avall

Col·loca els coberts amb el mànec cap avall, de manera que la part per on menges queda fora de la reixa, i amuntega els plats. Cal posar els utensilis més grans a la safata inferior del rentavaixella perquè és el lloc amb més espai disponible, no perquè hi arribi millor l'aigua, amb un raig més gruixut, com es pot llegir en alguns articles d'Internet. És molt important col·locar els coberts en el seu gobelet amb el mànec cap avall per aconseguir un correcte rentat de les parts més brutes del cobert i que deixin circular l'aigua, alguna cosa fonamental en el rentatge.

No introdueixis copes refinades al rentavaixella

Els gots i copes es poden posar al rentavaixella sempre que estiguin espaiats i no es moguin perquè podrien trencar-se topant entre ells. En el cas de les copes fines és aconsellable no introduir-les, i optar pel rentatge a mà perquè en ser de vidre delicat corren més risc de danyar-se.

No facis servir productes que no siguin per a rentavaixella

Sembla una ximpleria, però no és gens aconsellable que al rentavaixella hi entri el detergent destinat a rentar els plats a mà.

Compte amb els objectes que s'han de netejar en fred

El rentavaixella pot rentar tota mena de materials encara que hem d'estar atents als consells del fabricant amb determinats tipus d'estris. Per exemple en el cas d'un motlle per fer pastissos que indiqui que ha de rentar en fred o amb aigua temperada.

No revisar els filtres

S'ha de controlar que els filtres i difusors estiguin nets, retirant els residus que puguin anar a parar allà: films transparents, trossos de menjar, un escuradents... Hi ha qui recomana netejar-los amb aigua i sabó.