La dutxa és un dels imprescindibles del dia a dia. Siguis més de matins o de nits, es tracta d'una mesura d'higiene bàsica. Segons Harvard, com a mínim cal dutxar-se quatre vegades a la setmana, per bé que la dutxa diària no és tan recomanable com podria semblar a primera vista: l'aigua calenta de manera continuada pot generar picors o irritació a la pell i, en els casos més greus, fins i tot al·lèrgies i infeccions.
I què és millor, netejar-se amb l'esponja o amb les mans? A priori, fer-ho amb esponja garanteix més exfoliació de la pell. De fet, l'ús d'aquest element es remunta a Grècia, quan es feia amb esponges de mar i es va estendre arreu d'Europa durant l'edat mitjana. Els romans també el feien servir com un element protector als cascs o en àmbits de salut, com ara en tractaments per la digestió.
L'esponja té més bacteris que el vàter?
Però segons els experts, les condicions en què es fa servir l'esponja podria propiciar l'aparició de bacteris i recomanen fer servir només les mans. Un estudi al Journal of Clinical Microbiology assenyala que les esponges poden contenir bacteris com Pseudomones, Xanthomonas, E. Coli,Klebsiel·la i Sterpto. En aquest sentit, segons l'Acadèmia Espanyola de Dermatologia i Venereologia (AEDV) la fricció que genera l'ús d'aquesta eina amb el cos pot irritar la pell i descamar-la més del compte, amb danys a les capes superficials.
@farmaceuticofernandez#pegar un video de @Carlos García sin esponja mejor #farmaceuticofernandez#aprendecontiktok#farmacia#salud#farmaceutico#ducha♬ sonido original - Farmaceuticofernandez
El farmacèutic Álvaro Fernández, que acumula vora 3 milions de seguidors al TikTok hi coincideix i ho estén: "Guants de crin, raspalls i esponges com més lluny de la pell millor". Fernández es planteja la ironia que, precisament, els productes que s'anuncien per higiene siguin els més perjudicials i assegura que "una esponja té més bacteris que un vàter".