La prova per saber si tens la síndrome del cul mort i consells d'expert per prevenir-la

El fisioterapeuta Lluís Puig destaca la importància de tenir uns glutis sans i aporta una sèrie de recomanacions per evitar que estar massa estona assegut passi factura

Publicat el 09 d’octubre de 2024 a les 20:25
Actualitzat el 09 d’octubre de 2024 a les 20:28

Si ets d'aquelles persones que treballa en una oficina, això t'interessa. Ho sabem, passes molta estona asseguda. Però, de fet, aquest article no va només per a tu perquè segons els càlculs de l'Institut Nacional d'Estadística (INE) la majoria de les residents a Espanya passen de mitjana cinc hores en una cadira. Només per això, ja podries tenir la síndrome del cul mort.

Hi ha múltiples investigacions -recollides, per exemple, pel The New York Times- que apunten que passar tanta estona assegut és perjudicial per al cos. Què és, però, exactament la síndrome del cul mort? El fisioterapeuta Lluís Puig, en declaracions al programa Versió RAC1, l'ha definit com la pèrdua de massa muscular als glutis. I com pots saber si la tens? Fàcil. Hi ha dues maneres.

La primera consisteix a posar-te de bocaterrosa i doblegar un genoll. Un cop estiguis així, prova d'aixecar la cama. Si et costa, és que no tens el gluti a to. En canvi, si no has de fer esforç, pots estar content. El tens a to. Una altra manera de saber si pateixes la síndrome és estirar-te cap per amunt amb els genolls flexionats. Tot seguit, aixeca el cul i intenta estirar una cama. “Si quan ho fem, tenim el gluti dèbil, la cama ens caurà cap a un costat”, ha detallat l'expert a l'emissora.

Els glutis són músculs molt importants per fer accions com caminar o estabilitzar la pelvis i els genolls i també poden afectar l’esquena”, ha afegit Puig, per destacar-ne la vàlua.  En aquest sentit, ha afegit que “quan estem asseguts, el gluti està en una posició d’estirament i no fa força”. En aquest sentit, per evitar tenir mal d'esquena és essencial fer servir els reposabraços, que ajuden a alleugerir la tensió que suporta la part superior del cos.

En la mateixa línia, el fisioterapeuta ha recomanat anar canviant de posició i reduir les hores que passem asseguts per tenir uns glutis en bon estat de salut: "La millor postura és la que menys dura", ha afirmat, com un mantra. No obstant això, com a resum de tot, la idea clau que ha volgut transmetre aquest especialista és que "tenir els glutis ferms és sinònim de bona salut”.