El truc definitiu per allargar la vida del formatge dins la nevera

La clau és deixar que el formatge respiri, tot i que s'ha de fer de forma adequada per no omplir la nevera d'olor de formatge

  • Els formatges són presents a gairebé totes les cases de Catalunya -
Publicat el 05 de gener de 2025 a les 11:05
Actualitzat el 05 de gener de 2025 a les 11:07

A Catalunya mengem molt de formatge. Per la situació de Catalunya i la seva geografia, tenim formatges de muntanya i de plana, cosa que ens aporta una gran varietat de tipus per consumir. A més, estem en una zona on tenim les influències d'Espanya i de França, dos grans productors de formatge. 

Aquest aliment és present en totes les cases del país i és complicat imaginar-se un aperitiu sense una taula de formatges o una celebració sense plats amb formatge. Ara bé, així com tothom té formatge a casa, de segur que a tothom li ha passat d'anar a menjar un tros de formatge i que la peça s'hagi fet malbé. És un producte orgànic i, per tant, és inevitable que s'acabi fent malbé. El que sí que podem fer, però, és allargar-ne la vida a través d'una bona tècnica de conservació.

Conservar els formatges mesos

Hi ha una tècnica que serveix per allargar la vida dels formatges. D'aquesta manera poden arribar a durar mesos. El primer que hem de fer (i on gairebé tothom falla) és amb l'ús del paper de film. Aquest gran aliat a la cuina ens juga en contra amb els formatges. Si ho emboliquem d'aquesta manera, el formatge no "respira", l'aire es queda atrapat i es crea la floridura. 

La millor manera de conservar els formatges curats o semicurats és amb paper vegetal, és a dir, el paper de forn. Els formatges frescos o formatges per untar s'haurien de col·locar en recipients de vidre. Aquesta tècnica funciona només per alguns tipus de formatges. El formatge fresc, per exemple, s'ha de consumir abans de la data assenyalada o podríem tenir problemes d'intoxicació.

Si de totes maneres el formatge se'ns fa malbé i veiem que s'endureix, es fa una crosta o hi apareix floridura, podem tallar entre 2 i 3 centímetres de formatge i la resta encara estarà bo.