L'aliment que tothom confon amb una fruita i que neix quan una vespa hi mor a dins

Els vegetals comercials s'elaboren de manera asexual, sense la intervenció d'insectes, però els silvestres funcionen amb un mecanisme únic

Publicat el 08 d’octubre de 2025 a les 07:44
Actualitzat el 08 d’octubre de 2025 a les 07:45

Hi ha un vegetal de l'estiu i l'inici de la tardor que tothom creu de manera errònia que és una fruita i que té un mecanisme reproductiu únic. I és que, per néixer a la naturalesa, necessita que una vespa hi entri, es trenqui les ales i les antenes, i s'hi quedi atrapada. Una vegada a dins, l'insecte ha de dipositar els ous i pol·linitzar el vegetal, per acabar morint i servint-li d'aliment.

Es tracta de la figa, que és en realitat un conjunt de flors que miren cap a l'interior i que mai veuran la llum solar, tal com explica la biòloga i divulgadora @celulau.bio a les xarxes socials. Això rep el nom científic d'infructescència i consisteix en un conjunt compacte de petits fruits de manera que semblen un únic fruit gran, com és el cas també de les maduixes i la pinya.

En el cas de la figa, la particularitat és que, si és silvestre, necessita una espècie de vespa petita anomenada la vespa de la figa (Blastophaga psenes). Si una femella amb ous i pol·len hi mor a dins, els fruits de totes les flors es pol·linitzen i es conforma el gran fruit.

@celulau.bio 🫐🙂‍↔️ Sabías que el higo no es una fruta? En realidad, es una estructura llena de flores que florecen hacia adentro, formando un pequeño universo cerrado 🐝🌸 Y lo más sorprendente es que, en los higos silvestres, solo una avispa diminuta puede entrar para hacer posible su existencia. Esta avispa, del género Blastophaga, nace dentro de otro higo, recoge polen y se aventura a buscar uno nuevo. Entra por un poro llamado ostíolo, tan estrecho que suele perder las alas y las antenas al atravesarlo. Dentro, deposita sus huevos y poliniza las flores; así comienza un ciclo perfecto entre planta e insecto 🪺💨 Las crías tardan unas semanas en desarrollarse. Los machos, ciegos y sin alas, viven apenas un par de días: fecundan a las hembras (sus propias hermanas), abren un túnel y mueren dentro. Las hembras salen cubiertas de polen y el ciclo vuelve a empezar 🍽️ Y no, no te comes una avispa: su cuerpo se descompone gracias a una enzima llamada ficina, que degrada las proteínas 😉 El resultado es el higo dulce y jugoso que conocemos, fruto (o mejor dicho, jardín) de una alianza que lleva millones de años funcionando #higo #avispa #insecto #huevo #macho ♬ sonido original - celulau.bio

Si bé, les figues comercials no acostumen a seguir aquest procés de reproducció, sinó que s'aplica un mètode asexual per tal d'accelerar-ne la producció. Ara bé, si alguna vegada es menja una figa silvestre, es podria arribar a donar el cas que encara hi hagi el cos d'una vespa a l'interior. No és habitual, ja que la vespa serveix d'aliment per a la figa i normalment es descompon totalment, però no és descartable.

L'hort del mes: fruites i verdures de l'octubre

L'octubre és el mes en què la tardor ja és la protagonista absoluta. L'hort comença a oferir-nos productes més robustos, ideals per preparar plats reconfortants per als dies més gelats i els colors càlids i els sabors intensos s'apoderen de la taula.

Les millors fruites de temporada són el codony, ideal per fer melmelades i dolços; les figues, fruites dolces i sucoses; les pomes i peres, el raïm i el caqui. Pel que fa a les verdures, destaquen els bolets, el moniato, la carabassa, el porro i els naps, els raves i la remolatxa. Consulta la recepta que et proposem amb tots aquests aliments.