Cuidar-se la pell és una de les moltes accions que han trobat el seu espai d'èxit a les xarxes socials. De fet, aquesta acció d'higiene facial ja no es diu així, sinó que els usuaris de plataformes com TikTok i Instagram s'hi refereixen com a skincare, concepte que s'associa a les rutines que se segueixen per mantenir el cutis en el millor estat.
El contingut sobre quines són les millors tècniques i productes per aconseguir una pell radiant és extens i cada cop són més els i les joves que decideixen endinsar-se en aquest món. Però realment cal seguir aquestes rutines, en molts casos llargues i costoses, per cuidar aquest òrgan extern?
El dermatòleg i divulgador Ramon Grimalt ha dit als micròfons de la ràdio pública que "no hi ha cap fonament científic que justifiqui aquestes rutines s'kincare". En el programa El Suplement de Roger Escapa, l'expert ha assegurat que, a consulta, cada cop veu més adolescents amb acne dels que veia fa uns anys.
El professor de dermatologia a la Universitat Internacional de Catalunya (UIC) ha apuntat que la "trampa" d'aquests productes recau en el fet que no mostren una imatge de com estarà la pell passats 20 anys. D'aquesta manera, les empreses de cosmètica poden "prometre el que vulguin".
"Estaré molt bé quan tingui 50 anys comparat amb com estaria si no ho haguera fet", diu que articulen molts seguidors d'aquestes pràctiques, però el fet és que no tindran la mateixa pell que les persones dels anuncis perquè, senzillament, "tenen un altre tipus de pell".
El presentador d'aquest espai de cap de setmana de Catalunya Ràdio ha preguntat a diverses joves que comparteixen rutines s'kincare a les xarxes els motius que les han empès a publicar aquests tipus de clips. La resposta, en general, és que ho fan perquè gaudeixen del procés, tot i que sí que dubten fins a quin punt ho fan per sentir-se bé amb elles mateixes o per pressió estètica.
"Hi ha una part de dependre d'allò que et promet el producte", assegura Berta Plans, una de les creadores de contingut que ha participat de la conversa. La noia afegeix que també existeix la por a l'efecte contrari: "si ho deixo de fer, tindré un efecte rebot", conclou.