El poble de Gualba continua sense aigua apta per al consum humà a la xarxa de subministrament públic. El dia 13 del març, l'Ajuntament va comunicar a la ciutadania que s'hi havia detectat un nivell elevat d'àcids haloacètics i va recomanar que no s'utilitzés per a beure ni per cuinar aliments. A principis d'aquest mes, el dia 3 d'abril, la situació ha millorat en els dipòsits generals d'aigua, però en alguns punts de la xarxa els resultats no han estat satisfactoris.
Per tant, el Departament de Salut de la Generalitat continua demanant que la ciutadania eviti prendre'n. L'Ajuntament, en conseqüència, ha posat un dipòsit d’aigua potable en el camp de futbol de Can Figueres perquè els veïns i famílies en puguin agafar fins a 16 litres al dia. El servei, que està disponible des del passat dijous, està operatiu de 10 a 12 del matí.
La xarxa de subministrament de Gualba agafa l'aigua de fonts pròpies en el mateix municipi, però arrossega problemes des de fa anys. Tant el 2023 com el 2024 hi va haver episodis en què l'aigua va deixar de ser apta per al consum humà. El tinent d'alcalde, Jordi Esmandia, d'ERC, assegura que quan van arribar al poder es van trobar que les instal·lacions de la depuradora estaven “obsoletes”. "Vam haver de fer una sèrie d'actuacions d'emergència perquè sempre hem valorat que la gestió sigui municipal", ha expressat Esmandia. Moltes de les canonades de la xarxa eren d'uralita i molts metres es van haver de substituir amb urgència. "Podíem arribar a tenir una o dues fuites cada setmana en època de sequera, una situació totalment insostenible", afirma el tinent d'alcalde.
Segons Esmandia, la regularització del sistema d'aigua era una de les prioritats del mandat i es va demanar un estudi per establir un ordre d'actuacions i per "posar la xarxa al dia". No obstant això, aquest 2025 hi ha tornat a haver problemes amb la potabilitat de l'aigua, en concret amb els àcids haloacètics, un subproducte de la cloració de l'aigua que s'ha començat a mesurar recentment. Per fer-hi front, es va començar a mesurar la terbolesa dels tres punts de captació d'aigua per agafar-la, en funció del dia, del punt on n'hi havia menys.
Davant la situació de les darreres setmanes, l'Ajuntament ha dut a terme una substitució dels sistemes de filtratge i preveu noves actuacions generals. Segons han explicat fonts del consistori, es farà un canvi total de tots els equips de dosificació i també del sistema de cloració per millorar el resultat. "Com que aquest serà un projecte que farem amb els fons del PUOSC, prèviament ja hem fet una substitució dels sistemes de filtratge", ha explicat el tinent d'alcalde. També està previst canviar els turbolímetres, uns sistemes per mesurar la turbolència de l'aigua de manera més eficient que es posaran a cada punt de captació d'aigua. "Això ens permetrà guanyar temps a l'hora de saber la turbulència de cada punt", ha assegurat Esmandia.
Queixes de l'oposició
Junts per Gualba, per la seva banda, ha qualificat de “negligent” l'equip de govern en el darrer ple municipal i, a més, ha qüestionat la transparència de la gestió que ha dut a terme. En un comunicat a la premsa ha criticat una "manca de mesures correctores fetes amb motiu de la superació dels nivells màxims de Clor, Ferro i Alumini". En el text també s'afirma que "no s’ha fet el Pla Sanitari de l’Aigua" i que "no s’ha actualitzat el Programa d’Autocontrol i Gestió".
Per la seva banda, el Departament de Salut de la Generalitat, ha assegurat que, pel que fa als àcids halocètics, l'Ajuntament "ha dut a terme un seguiment de manera continuada" i que "ha aplicat mesures correctores i preventives". A més, el document també explica que l'Ajuntament de Gualba informa el Servei de Salut Pública del Vallès Oriental de "totes les actuacions realitzades i previstes a la xarxa".