El panellet és, juntament amb la castanya, el producte estrella de la castanyada. El seu origen és, però, incert. Al voltant d’aquest típic menjar s’hi troba tota una llegenda que remunta els seus orígens en els antics cultes funeraris. Era en aquest tipus d'esdeveniments on es portaven panets petits com a ofrena a l'església o a les tombes dels difunts.
D'altra banda, també es creu que van ser els àrabs els que van crear aquesta tradició, pel seu tipus de massa, però els primers indicis que es tenen sobre els panellets són de finals del segle XVIII. En un principi, eren elaboracions que es feien a les masies després de la recol·lecció de la fruita seca. Però aquests dolços van anar evolucionant i, més tard, es podien adquirir per Tots Sants i després de celebracions religioses, passant a ser considerat un aliment beneït.
[h3]Un producte ideal per a les nits de fred[/h3]
La seva composició, amb un alt contingut calòric, juntament amb les castanyes i els moniatos, fa que sigui el producte ideal per a les llargues i fredes nits del dia de Tots Sants, la de l'1 de novembre, i el Dia dels Difunts, el 2 de novembre. Actualment, aquesta tradició de menjar panellets per Tots Sants es manté ben viva a Catalunya, l'Aragó, el País Valencià i les Illes Balears.
Avui dia, de panellets se’n troben de tota mena i condició. L’oferta ha anat creixent en els darrers anys, però el panellet per excel·lència és el que està fet amb una massa d’ametlles similar al massapà, cobert amb pinyons i banyat en clara d’ou ensucrada amb sucre. La forma tradicional és la d’una petita bola que es pot menjar en un parell de mossos, encara que els més llaminers no tindran cap inconvenient a fer-ho d’un sol cop.
Per preparar-los calen pocs ingredients: clara d’ou, sucre, ametlles moltes i pinyons.
Els panellets, d'ofrena funerària a postres exquisides
En els seus orígens, aquests petits panets es portaven com a ofrena a l'església o a les tombes dels difunts
ARA A PORTADA
Publicat el 31 d’octubre de 2021 a les 11:57
Et pot interessar
-
Cultura
Roser Comas descobreix el passat inèdit de Bagà en una nova publicació historiogràfica sobre la vila
-
Cultura
El Departament de Cultura destina 140.000 euros a la restauració urgent de l'església de Cal Pons
-
Cultura
«Clavells, digueu», d'Eva Ortega: sembrar bellesa enmig del desconcert personal
-
Cultura
Els Nans de Puig-reig estrenen el nou ball musicat per Josep Maria Conangla
-
Cultura
La Patum s'exposa al Mondiacult 2025
-
Cultura
L'ego, de Freud a Hansi Flick
