L'Ajuntament de Berga ha engegat el procediment judicial per recuperar la tinença de dos pisos d'emergència social que han estat ocupats. Un està ubicat al carrer Mossèn Espelt i l'altre al barri de Santa Eulàlia, i suposen la meitat dels quals disposa el consistori, un total de quatre. L'equip de govern és conscient respecte de les ocupacions que s'han produït a la ciutat i reitera el seu rebuig a totes les que són de naturalesa delinqüencial, si bé recorda que el marc normatiu actual és molt limitat. Sigui com sigui, es mostra esperançat perquèles pròximes accions en matèria d'habitatge que vol desplegar la Generalitat puguin aterrar també a la capital del Berguedà.
L'Ajuntament té la cessió d'ús de quatre pisos, propietat d'Habitatge (Generalitat de Catalunya), que la corporació destina a atendre l'emergència social. Són dos d'aquests immobles els que ara es troben ocupats i, veient que l'intent per trobar alternatives no ha donat fruits, el consistori ha decidit emprendre accions legals. Així ho ha explicat l'alcalde de Berga, Ivan Sànchez, en una roda de premsa aquest migdia, detallant que, de moment, s'ha presentat la denúncia escaient a la comissaria dels Mossos d'Esquadra.
Ja fa mesos que les xarxes socials són escenari de diferents debats al voltant de la inseguretat a la ciutat. L'equip de govern assegura que n'és conscient i nega cap mena de permissivitat. Ara bé, distingeix entre les ocupacions socials i les delinqüencials: "Les primeres les hem de tractar des de l’àmbit social, entre l’Ajuntament i el Consell Comarcal; i les segones les hem de combatre, amb unes eines molt complicades perquè la llei és la quina és", assenyala el batlle, incidint que "els Mossos d’Esquadra i la Policia Local tenen molt poc marge per actuar". Sigui com sigui, Sànchez es mostra contundent contra aquells que aprofiten la vulnerabilitat dels altres per treure un rendiment econòmic: "S’ha d’erradicar d’arrel; no ho podem tolerar en la nostra societat".
Des de l'Ajuntament també posen de manifest la necessitat que la propietat denunciï les ocupacions per tal que els cossos d'ordre hi puguin intervenir, apuntant doncs que una part del problema es troba precisament amb "aquells immobles que fa molt temps que estan buits i no s’hi fa vida i, sobretot, aquells que són de fons voltor o de bancs, que no se'n fan càrrec". Així mateix, l'alcalde ha aprofitat per precisar algunes de les afirmacions que solen sorgir respecte de l'ocupació dels domicilis habituals, indicant que "si algú entra a casa teva automàticament el fan fora, això sí que ho permet la llei perquè és violació de domicili", afegint que aquesta mesura també s'ha ampliat a les segones residències.
El 2025, un any "esperançador" en matèria d'habitatge
Des de l'equip de govern deslliguen els pisos d'emergència social de les polítiques d'habitatge i, en especial, de les dificultats per accedir al mercat que presenten diverses persones i famílies actualment. En tot cas, l'Ajuntament de Berga tampoc té molts recursos a disposició en aquest sentit, tenint en compte que no té cap immoble per destinar al lloguer social. L'única solució pròpia a mitjà o llarg termini és la rehabilitació d'un edifici al carrer del Balç (plaça de les Cols), amb un projecte que, segons el regidor d'Urbanisme, Aleix Serra, "està redactat i, quan puguem aconseguir el finançament, podrà ser una realitat". Sigui com sigui, aquest treball té una finalitat més aviat de dignificar la zona que de generar habitatge social, ja que l'edifici pendent de rehabilitar només compta amb cinc pisos.
Al voltant d'aquesta matèria, els grups del govern posen la mirada a l'any vinent i a l'execució dels diferents anuncis efectuats per part de la Generalitat. En primer lloc, i sobre la intenció d'alçar 50.000 pisos d'obra nova per destinar al lloguer assequible expressada pel president, Salvador Illa, Serra i Sànchez avancen que Berga ja ha mostrat el seu interès. "Tenim dos solars per fer-hi blocs de pisos a la zona dels 40 Pilans, i ja ho hem comunicat a la Generalitat", ha afirmat el regidor, incidint que "ho tenim clar: si poden fer realitat habitatges de lloguer social els hi cedirem".
L'altra via per donar més opcions d'accés a l'habitatge és amb la rehabilitació de cases i pisos vells. "Aquí Berga tenim un volum més gran d'habitatges que s'haurien de rehabilitar que no pas els solars disponibles", ha matisat Serra. Al voltant d'aquesta realitat, l'alcalde ha apuntat que la resposta a aquesta problemàtica es pot trobar en la nova Llei de Barris que el Govern vol fer realitat: "No és cap secret que la Generalitat, si aprova pressupostos, una de les primeres accions que vol dur a terme és la nova Llei de Barris. Aquí pot entrar aquesta rehabilitació d’edificis abandonats o degradats, tant si són públics com privats", ha relatat Sànchez.
Per tot plegat, l'alcalde ha evidenciat la seva confiança respecte que "el 2025 pot ser un bon any per fer un tomb en la matèria d'habitatge", afirmant que "els inputs que ens arriben de la Generalitat són esperançadors". I és que, sense aquest suport de les administracions supramunicipals, la corporació local no compta poder tirar endavant cap actuació en aquesta línia: "És evident que el pressupost de l’Ajuntament de Berga no dona ni per començar a fer cap obra, en cap edifici", ha recalcat Serra.