Ja és oficial: la futura estació d'autobusos de Berga s'alçarà a la Rasa dels Molins. Així ho han anunciat aquesta tarda els representants de tots els grups municipals que conformen el plenari de l'Ajuntament de Berga, evidenciant l'entesa nascuda de les reunions de treball celebrades els darrers mesos, en silenci i fora del focus públic. La consolidació de l'acord es va produir en la darrera trobada del dijous, que va comptar amb la participació del Departament de Territori. En concret, s'ha pactat situar l'estació en la part sud de la Rasa, on anirà a parar un nou vial d'accés des del carrer Gósol que ja està previst al planejament urbanístic de la ciutat.
"Avui és un dia d'alegria", ha celebrat l'alcalde de Berga, Ivan Sànchez, qui ha arrencat la compareixença agraint a tots els presents el respecte a l’acord de silenci i evidenciant que això ha permès avançar favorablement. "Hi ha més coses que ens uneixen que les que ens separen", ha remarcat el batlle, incidint que la finalitat d’aquesta negociació ha sigut culminar un projecte “que fa 30 anys que se’n parla”. “Cap dels aquí presents volíem arribar a les pròximes eleccions sense tenir aquest tema resolt”, ha insistit Sànchez, que ha apuntat amb orgull que "avui demostrem que som capaços de fer coses per la ciutat".
Per refermar la unitat en l’acord, l’anunci s’ha fet amb la presència de tots els portaveus dels grups municipals: Aleix Serra (CUP), Ramon Caballé (Junts), Abel Garcia (PSC), Judit Vinyes (BeGI) i Moisès Masanas (ERC). “Ens trobem molt còmodes amb aquesta opció i estem satisfets amb l’acord”, ha declarat Caballé al respecte, avançant que Junts per Berga “facilitarem totes les votacions que es derivin del projecte”. Per la seva banda, Garcia ha compartit que “ens sumem al projecte comú per aportar una nova estació a la ciutat, donar oxigen a la mobilitat i crear vida en un espai que ara no en té”, destacant a més la “línia ascendent en l'entesa” que viu el consistori els últims mesos.
Per part de Berga Grup Independent, Judit Vinyes ha exposat la voluntat de la formació que encapçala de “no posar traves a projectes que beneficien la ciutat” i amb la mà estesa per trencar la dinàmica que en cada canvi de govern es modifiquin els criteris dels projectes estratègics: “És un bucle que ha d’acabar”, ha insistit. Finalment, Moisès Masanas ha compartit que el resultat d’aquesta negociació és un exemple de què “les persones que conformen els diferents grups són capaços de seure a la taula, aparcar les diferències i buscar solucions”, recalcant que el projecte també suposa un pas important per resoldre “un tema urbanístic d’una zona que segurament és la pitjor que tenim a Berga”.
També han evidenciat i celebrat l’entesa des del Departament de Territori, que s’ha unit a la trobada telemàticament, amb la participació del secretari de Mobilitat i Infraestructures de la Generalitat, Manel Nadal, i del director general d'Infraestructures de Mobilitat, David Prat. “Avui es tanca un tema polèmic a la ciutat i s’avança en la necessitat del territori de tenir una estació d’autobusos”, ha declarat Nadal, que ha compartit que “la Generalitat ha posat els fonaments per aquest acord que avui s’anuncia”.

El vial d’accés, la clau de la unanimitat
En els últims posicionaments públics al voltant del projecte d’estació a la Rasa dels Molins, hi havia diferents opinions. A grans trets, els grups del govern apostaven pel projecte en aquest emplaçament, mentre que Junts, PSC i BeGI preferien altres ubicacions. Un dels principals arguments era la complicació en l’ordenació del trànsit que suposaria el pas dels autobusos per una de les artèries de mobilitat entre l’est i l’oest de Berga com és el carrer Pere III, a més de la dificultat de gir en l’enllaç amb el passeig de la Pau. Tot això queda resolt amb la nova proposta que ha posat sobre la taula el consistori i que la Generalitat ha vist amb bons ulls: la construcció d’un vial d’accés des del sud.
En concret, el projecte -que s’haurà de redactar i executar en paral·lel al de l’estació d’autobusos- consisteix a tirar endavant les disposicions del planejament urbanístic de Berga, que ja contempla el desenvolupament d’aquesta zona i la vertebració d’un vial. És amb aquesta infraestructura que s’unirà l’espai sud de la Rasa dels Molins amb el carrer Gósol, passant per sobre d’un nou pont que creuarà la riera dels Molins. De moment, del vial només se’n sap del cert que tindrà 315 metres de longitud, mentre que el pont en farà 50. No s’ha especificat si serà d’un sentit o dos, si bé s’ha afirmat que haurà de circular des de la zona dels 40 Pilans i en direcció a la futura estació. Així mateix, s’ha avançat, sense determinar, que caldrà actuar a l’espai residencial per garantir el gir dels autobusos.
“Creiem que la construcció del vial assegura una estació més segura i de qualitat”, ha valorat Caballé, que anteriorment ja havia condicionat el projecte amb un nou accés. A la vegada, Vinyes ha refermat que s’ha de vetllar perquè la construcció del vial arrenqui abans per garantir que no entra en funcionament l’equipament sense que estigui a disposició aquest enllaç.

D’aquesta manera, el que preveu el conveni que signaran l’Ajuntament de Berga i el Departament de Territori és que la Generalitat es faci càrrec de la redacció del projecte per a la construcció del vial i el pont, a més de l’actualització necessària en la planificació de l’estació, i que aportarà fins a 250.000 euros per a l’execució de la nova connexió. També es farà càrrec de la construcció de l’estació, tal com s’havia previst, amb un pressupost al voltant dels 4,4 milions d’euros. En aquest sentit, el consistori haurà d’aportar el que quedi de la partida pel vial i el pont, que hauran d’assumir parcialment els propietaris dels terrenys on s’ubicarà.
De fet, des del consistori confien que la proposta alternativa de la mobilitat ajudarà a convèncer el veïnat de la zona, que s’ha mostrat molt crític amb la possibilitat que l’estació s’instal·li en aquest espai. “Avui, la representació aquí és prou àmplia. És tot el consistori”, ha posat en relleu Sànchez, mentre que Garcia ha incidit que “aquesta solució ha posat d’acord a tot el consistori, quan les posicions eren antagòniques”, valorant que “no ens ha d'espantar poder-ho explicar bé i fer un esforç d’intentar millorar en allò que podem de la mà del veïnat”.
Horitzó 2027
Tot plegat, l’anunci d’aquest dimarts engega novament la maquinària burocràtica, que inclou diferents passos fins que es pugui engegar amb la construcció. D’entrada, abans de l’estiu s’ha previst que se signi el conveni per a l’execució del vial i el pont d’accés a la Rasa dels Molins, del qual se n’ha de licitar la redacció del projecte. També es traurà a concurs l’estudi d’alternatives d’encaix entre els nous accessos i l’eventual estació. En el decurs del 2026, es redactaran els dos documents constructius, amb l’objectiu de culminar l’audiència pública el darrer trimestre de l’any. És per aquest motiu que la construcció no podrà arrencar fins, com a mínim, l’any 2027.
Abans d’aquesta data, i en un curt termini, l’Ajuntament de Berga haurà de determinar un espai alternatiu a l’actual estació del passeig de la Pau, atenent les demandes dels conductors, si bé els regidors no han volgut avançar les ubicacions que actualment tenen sobre la taula.