Els joves de Berga enceten el procés per decidir els usos del local de joventut

Una vintena de nois i noies van definir els usos de les diferents sales de l'espai i com les adequaran a les necessitats del col·lectiu

Publicat el 02 de gener de 2019 a les 18:37
Actualitzat el 02 de gener de 2019 a les 19:26
Els joves de Berga han encetat el procés que portarà a la ciutat a definir els usos del local de Joventut, situat al carrer Mossèn Espelt 13. L'espai ha estat tancat l'última dècada malgrat concebre's durant el mandat 2007-2011. Una vintena de nois i noies van participar abans de Nadal en una jornada de participació, que ha posat sobre la taula l'ús que es farà de les diferents sales i com batejar aquest espai. La regidora de Joventut de Berga, Mònica Garcia, ha valorat molt positivament la implicació dels joves.

"Els nois i noies que van participar-hi van fer-ho tant a títol personal com des d'algunes entitats juvenils de la ciutat, per a nosaltres va ser un èxit", ha explicat Garcia. Garcia ha destacat no tan sols l'afluència de persones a la sessió, en un diumenge que hi havia altres activitats a la ciutat com l'assaig general dels Pastorets, sinó "l'actitud activa" dels joves durant el debat. 

La jornada va estructurar-se en diversos punts amb l'ajuda d'un tècnic. "Es van posar a debat els aspectes principals de l'espai: l'ús que se li volia donar a les sales, la decoració i mobiliari que hi són necessaris, i la temàtica que es vol que finalment doni nom al local", ha apuntat Mònica Garcia. També va haver-hi un berenar i una activitat d'improvisació teatral. 

A partir d'aquí, l'Ajuntament de Berga continuarà treballant en la redacció del pla d'usos del local, amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona. Alhora, els pròxims mesos, es mantindran les sessions participatives que agafaran ja la forma d'activitats i tallers per tal de compartir aquest procés amb el jovent i fer-los partícips dels passos que es donin. "El pla d'usos s'està fent amb la Diputació de Barcelona i continuarà així, el procés de participació és part de la seva redacció, anirem compartint amb els joves com avança tot plegat i hi anirem afegint dubtes i allò que plantegem, com hem fet ja aquesta primera vegada", ha exposat Garcia. 

L'expectativa de l'àrea de Joventut era reunir, un mínim, d'entre 10 i 15 joves en la primera jornada participativa que es feia a aquest local. Amb tot, la xifra va acabar superant-se. 

Perfilen els usos de les sales

La primera sessió va servir, d'entrada, per definir els usos de les sales. Hi haurà una sala que serà un espai de recreació amb jocs de taula i altres elements com una diana per jugar als dards, un billar, etcètera; una sala d'assaig per a grups musicals que també podrà fer la funció d'estudi de gravació i una tercera sala per fer-hi xerrades, tallers o com a punt de reunió de les entitats juvenils. Aquesta última habitació disposa d'una porta corredissa que permet convertir-la en dos espais completament separats en cas que les necessitats de les entitats juvenils o dels joves que utilitzin el local, així ho facin convenient.

"El local ha de ser un espai on les entitats juvenils puguin reunir-se o fer activitats; però també podrà ser utilitzada per altres associacions que, en un moment determinat, estiguin portant a terme una activitat per a persones joves i necessitin un espai", ha aclarit Mònica Garcia.

"Per exemple, si la colla sardanista té una proposta per a joves de 15 a 20 anys, ha de poder desenvolupar-la al local de joves, aquest serà un espai per dur a terme aquest tipus d'activitats", ha matisat la regidora de la CUP.  

Els joves seran una part activa del procés per moblar i decorar el local

Durant la sessió, una segona qüestió, va ser la decoració i el mobiliari. Es va decidir que siguin els mateixos joves els que puguin participar per conformar directament aquest espai. "Així si es necessiten uns sofàs, es plantejarà realitzar un taller de reciclatge de mobiliari; perquè el jovent sigui part activa de la col·locació dels mateixos a l'espai", ha comentat Mònica Garcia. 

"En definitiva s'ha decidit tenir ben en compte als joves perquè participin activament del procés de moblar i decorar el local", ha explicat la regidora. També si es pinten murals a la paret, que és una de les propostes que va haver-hi. En aquest cas, es podria organitzar un taller de grafits amb professionals per comptar, paral·lelament, amb la participació dels nois i noies de la ciutat. 
 

Full en el qual es van compartir les diferents propostes i idees pel local. Foto: AjBerga


El feminisme com a eix conductor per batejar l'espai

Pel que fa a la temàtica que ha de donar nom al local es van plantejar tres temes: les muntanyes, el Berguedà i el feminisme. "Són tres temàtiques, de rellevància, i en una segona ronda, va sortir més votada la qüestió del feminisme; d'ara i fins a l'1 de maig es convocarà als joves perquè proposin un nom pel local que hi tingui a veure, hi haurà urnes en les activitats que es vagin desenvolupant per recollir les idees de tothom", ha assenyalat la regidora. Al maig, en una segona fase, es convocarà els joves perquè ells mateixos puguin fer l'elecció definitiva del nom del seu local. 

A banda del debat sobre els usos, el mobiliari i el nom, la sessió va tenir una segona part que va ser un berenar; i després va haver-hi una activitat de teatre d'improvisació, durant la qual es va continuar analitzant els conceptes que s'havien treballat i es va seguir donant idees sobre el procés de participació. 
 

Un dels moments de debat durant la jornada. Foto: AjBerga