Els recursos turístics del Berguedà guanyen visitants el 2023 i se situen en xifres superiors a les de prepandèmia

Els Jardins Artigas de la Pobla de Lillet són l'equipament més popular de la comarca, amb més de 36.000 usuaris l'any passat

18 de març del 2024
Actualitzat a les 18:23h
Els Jardins Artigas de la Pobla de Lillet, en una imatge d'arxiu
Els Jardins Artigas de la Pobla de Lillet, en una imatge d'arxiu | Turisme Lillet
Els recursos turístics del Berguedà han registrat un increment notable de visitants durant l'any 2023, amb unes xifres que, en termes generals, arriben a superar les dades anteriors a la pandèmia. Així es posa de manifest en l'estadística facilitada per l'Agència de Desenvolupament del Berguedà (ADB), on s'evidencia que l'espai que ha tingut més reclam són, amb diferència, els Jardins Artigas de la Pobla de Lillet, que l'any passat van rebre més de 36.000 visitants.

La història dels Jardins Artigas arrenca a principis del segle XX, quan l'arquitecte Antoni Gaudí va ser contractat per dirigir el projecte del Xalet del Catllaràs, equipament pensat per acollir treballadors de les mines del Catllaràs. En aquesta etapa laboral a la Pobla de Lillet es va allotjar a la casa de la família Artigas, i en agraïment, els va dissenyar l'espectacular jardí que ara es pot visitar a través de la gestió de l'Ajuntament de la Pobla de Lillet, després que l'any 1992 fossin restaurats de les inclemències que van patir durant els anys que va quedar abandonat.

La petjada de Gaudí és doncs el principal reclam de l'equipament, que es dona la mà amb dos altres recursos de la zona que, de retruc, també són dels més populars a la comarca. Es tracta del Tren del Ciment, on l'any passat van viatjar gairebé 20.000 persones -resultant el segon recurs amb més usuaris de la comarca-, i el Museu del Ciment, per on van passar més de 15.000 persones durant el 2023. En termes d'espais museístics, el més visitat el curs passat va ser el Museu de la Colònia Vidal, on més de 19.000 persones van descobrir espais únics de l'antiga instal·lació fabril com la caldera i la màquina de vapor, la turbina o les naus de telers, i també les zones socials com les torres del director i de l'amo, l'escola, el casal de la dona o l'estació de tren.

També cal posar en relleu els gairebé 18.500 visitants del Museu de les Mines de Cercs, que s'alça com a segon espai museístic del Berguedà amb més usuaris el 2023. Amb xifres més discretes, s'hi van situar el Centre d'Interpretació de Fumanya (5.200) i el Museu Comarcal de Berga (3.100). En matèria de cultura i patrimoni, cal destacar els 2.000 visitants de l'Exposició de la Patum a Sant Francesc, els prop de 2.000 del Centre Picasso de Gósol, els 2.100 de la Mina de Petroli de Riutort, els 1.400 de Sant Quirze de Pedret.

Un dels elements més reconeguts del Berguedà és l'entorn natural. El nom propi per excel·lència d'aquest àmbit és el Parc Natural del Cadí-Moixeró. El 2023, el Centre del Parc va rebre la visita de 5.300 persones i el Centre d'informació del massís del Pedraforca en va rebre gairebé 5.000. En una línia similar, els recursos florals de Tulipmania i Niudalia van fregar els 5.000 visitants i superar els 6.000 respectivament. I també cal posar en relleu els 4.000 usuaris del Centre Camadoca i el miler del Centre astronòmic del Pedraforca. En darrera instància, les propostes d'esport a la natura també van assolir xifres destacades, amb 4.300 persones al Parc Aventura Pedraforca, xifra similar a la de l'Espai Actiu Vallcebre.

Tot plegat, i revisant dades absolutes, el conjunt dels recursos turístics del Berguedà van sumar 165.743 usuaris, és a dir, un 45,52% més de visitants que l'any anterior (113.894) i un 35,99% més que el 2019, any de la prepandèmia i que encara no s'havia pogut superar en termes de turisme. En aquella ocasió, van passar pels espais turístics del Berguedà 121.882 persones.