Els tres imputats pel multireferèndum confien que no s’arribarà a judici

Els organitzadors obren una caixa de resistència per fer front a les despeses judicials

Publicat el 10 de juliol de 2014 a les 20:41
Roda de premsa sobre el multireferèndum al Berguedà Foto: Aida Morales

Les tres persones que van resultar imputades per un presumpte delicte electoral arran del multireferèndum que es va celebrar a Berga el 25 de maig –dia de les eleccions al Parlament europeu- confien que no s’arribarà a judici.
 
Ho han explicat aquest dijous en una roda de premsa, en què han precisat que el proper dimarts 15 de juliol hauran de comparèixer davant del Jutjat d’Instrucció 1 de Berga, on el magistrat titular els hi prendrà declaració i decidirà si el supòsit és penal o bé s’arxiva. Segons ha indicat un dels afectats, altres imputats de Catalunya han quedat lliures de causa al considerar els magistrats que no hi havia indicis de delicte, tot i que “dependrà de cada jutjat”. En el cas que es tirés endavant el judici, les penes anirien de tres mesos a un any de presó i de 100 a 1000 euros de multa, han explicat.
 
En qualsevol cas, els organitzadors del multireferèndum han considerat que les citacions judicials són “anecdòtiques”, tenint en compte que arreu de Catalunya hi van participar més de 1.200 voluntaris i només se n’ha imputat 23. En el cas concret de Berga, aquestes persones corresponen a les tres fedatàries que hi havia a les taules.
 
Pel que fa a la participació, al Berguedà hi van votar 895 persones, una xifra que els organitzadors han valorat molt positivament, ja que només es van col·locar tres urnes, una de les quals anticipada i dues el dia de les eleccions europees a la plaça Guernica i Europa de Berga, que finalment van ser retirades per ordre dels Mossos d’Esquadra.
 
En quant als resultats, se situen en la línia de la resta de comarques. Pel que fa a una agricultura sense transgènics, hi va votar a favor un 92,4% dels berguedans. Sobre si s’havia de deixar de pagar el deute il·legítim, hi va estar d’acord un 94%. Respecte del control democràtic directe sobre el sector energètic, un 98%, i sobre l’opció de realitzar referèndums vinculants per a les ILPs, hi va votar a favor un 97%.
 
En aquest sentit, i tenint en compte el “poc ressò mediàtic” que consideren que va tenir el multireferèndum fins que la Junta Electoral Central el va prohibir, ho han valorat com “un èxit”. Així mateix, han manifestat que seguiran treballant perquè la ciutadania pugui decidir el seu futur mitjançant processos democràtics directes: “És un començament per fer una societat millor”.
 
Els organitzadors també han recordat durant la roda de premsa que l’Ajuntament de Berga va votar a favor del multireferèndum i en contra de les imputacions durant l’últim Ple municipal –només amb el vot contrari del regidor del Partit Popular català (PPC), Joan Antoni López Noguera-, i han anunciat que s’ha obert una caixa de resistència per fer front a les despeses econòmiques derivades del procés judicial.