Els Grans EnCants arriben a Avià i incorporen alumnat escolar i de cicles formatius

El programa s'executarà en sis sessions en cadascun dels set municipis participants, a més de la cantada final a Bagà

La tercera edició del programa es desenvoluparà els mesos d'octubre, novembre i desembre en set municipis del Berguedà
La tercera edició del programa es desenvoluparà els mesos d'octubre, novembre i desembre en set municipis del Berguedà | Lídia López
01 d'octubre de 2024, 18:45

La tercera edició dels Grans EnCants del Berguedà va prenent forma. Aquest 2024, el programa musical adreçat a la gent gran suma un nou municipi, Avià, i també creix a Berga, sortint de l'Hospital de dia psicogeriàtric per desenvolupar-se a l'Hotel d'Entitats. Ara bé, una de les novetats més significatives és la incorporació al projecte de l'alumnat de tres centres escolars de la comarca i dels cicles formatius de l'àmbit social de l'Institut Guillem de Berguedà.

El Centre de Recursos Pedagògics (CRP) del Servei Educatiu del Berguedà ha estat l'encarregat de pilotar el futur treball a les aules que permetrà connectar els alumnes de cicle superior de les escoles Lillet a Güell, Galceran de Pinós i Princesa Làscaris amb les sessions dels Grans EnCants dels seus pobles. Segons Olga Núñez, el projecte es desenvoluparà en les classes de Música i consistirà a treballar algunes de les cançons que s'interpreten en el programa. L'objectiu serà que, "de cara a les sessions del novembre o el desembre, els nens i nenes vagin a cantar amb les persones grans del seu poble".

Pel que fa a l'Institut Guillem de Berguedà, se sumen a la iniciativa els estudiants del Grau Mitjà d'Atenció a persones en situació de dependència i del Grau Superior en Integració Social, amb una funció d'assistència als participants. Tal com ha compartit la cap de Departament de Sociocomunitària del centre, Montse Pérez, aquesta experiència permetrà desenvolupar en primera persona els coneixements i habilitats que es treballen en el currículum. "Els nostres estudiants tenen molta necessitat de sentir, palpar i conèixer directament, així que aquesta és una molt bona oportunitat per posar en pràctica tot allò que treballem i per començar a conèixer l'entorn de l'atenció a la gent gran del Berguedà", ha assenyalat la docent. En total, s'espera que puguin sumar-se a les sessions prop d'una cinquantena de nens i nenes de les tres escoles, i al voltant d'una trentena d'alumnes dels cicles formatius. 

Aquesta il·lusió per formar part de la iniciativa és compartida per l'Ajuntament d'Avià, ja que tal com ha reconegut l'alcaldessa, Patrocini Canal, estaven desitjant que el Consell Comarcal els oferís afegir-se al programa. "Estem molt contents que se'ns hagi convidat a entrar als Grans EnCants", ha declarat la batllessa, que ha avançat que ella mateixa en prendrà part, a més de la coral i el casal de gent gran del poble. També ha celebrat el creixement a la seva ciutat la regidora de Programació cultural, Ermínia Altarriba, que espera que el trasllat de les sessions des de l'Hospital a l'Hotel d'Entitats puguin atraure les entre 100 i 120 persones que té de capacitat la sala gran de l'equipament.

La darrera novetat de la tercera edició del programa comunitari és que, per primera vegada, es durà a terme una tasca de recuperació del cançoner popular local incorporant en el llistat de cançons un títol tradicional de cada municipi. "Es tracta de fomentar el patrimoni històric i engegar un banc de cançons de la comarca", ha destacat Jordi Costa, responsable dels Grans EnCants. El músic s'ha mostrat pletòric en la presentació d'aquest dimarts, pel fet que "és un orgull compartir un altre any un projecte que neix i creix al Berguedà i que, malgrat que és molt difícil tirar-lo endavant, ho fem amb èxit". Un èxit que li traslladen els participants, amb "un retorn molt positiu sempre". A més, ha indicat que, aquest 2024, s'ajudarà de dos cantautors berguedans per desenvolupar les sessions: Laura Luceñoi David "El Kiwi".

Un projecte viu i a l'alça

Aquesta edició s'estructura en sis sessions per municipi, a partir de mitjan octubre i fins a inicis del mes de desembre. Tindran lloc a l'Ateneu d'Avià, el Club Sant Jordi de Bagà, l'hotel d'Entitats de Berga, el Local Cultural de Casserres, la Llar de Gironella, La Sala de Puig-reig i el Pavelló de la Pobla de Lillet, respectivament. El Consell Comarcal del Berguedà és l'organisme que ha coordinat i subvencionat el programa, amb el suport de la Diputació de Barcelona. "És un espai lúdic, social i cultural", ha assenyalat la consellera comarcal de Drets Socials, Sílvia Triola, que ha incidit en l'aposta que fa l'administració per "posar a la gent gran al centre" i per "combatre l'aïllament que suposa la dispersió del nostre territori".

Per la seva banda, els agents implicats han posat en relleu l'encert de la iniciativa. "El projecte té vida i ens permet recuperar les vivències de quan havíem cantat les mateixes cançons sent joves", ha compartit el president de l'Associació de Gent Gran de Puig-reig, Carles Gisbert. En una línia similar, Vero Gallego, educadora social de la residència de Bagà ha destacat que la participació en les sessions permetre "treballar l'autoestima, les emocions, l'atenció i la reminiscència" amb els usuaris, a més d'implementar el voluntariat amb altres entitats del municipi. Precisament, aquest 2024, serà Bagà el poble que acollirà la gran cantada final. Serà el 18 de desembre al Pavelló d'Esports (17.30 hores), i la regidora baganesa de Drets Socials i Igualtat, Lourdes Sánchez, ha convidat "tota la comarca a participar en la cloenda". 

La presentació dels Grans EnCants d'aquest 2024 ha coincidit amb la commemoració del Dia Internacional de les Persones Grans. Per aquest motiu, la compareixença ha arrencat amb la lectura del manifest unificat a càrrec de la regidora de Gent Gran de l'Ajuntament de Gironella, Ramona Sàez. El text pretén generar consciència cap al respecte que mereix la gent gran i les garanties que la societat li ha de brindar al col·lectiu per viure amb dignitat. D'aquesta manera, el manifest es fica en quatre drets universals que s'han de vetllar per un envelliment digne: el respecte dels drets humans, el compliment dels principis d'igualtat i no discriminació, la vetlla per la participació genuïna de la gent gran en la societat, i l'aprovació de mesures de seguiment i evolució a favor de les persones grans.