El canvi d'adjudicatari en el servei de recollida de roba usada i voluminosos del Berguedà, aprovat encara no fa 24 hores, ha aixecat polseguera. La Fundació Horitzó, actual responsable del servei i des de fa anys, ha anunciat que impugnarà el concurs que ha guanyat la Fundació la Llar, l'altra candidata en el procediment i sobre la qual s'ha declinat la balança a favor per motius econòmics. Així ho va confirmar el conseller de Residus, Jesús Calderer, qui va explicar que si bé tècnicament la proposta d'Horitzó era millor, el pes de la "considerable" rebaixa econòmica oferta per la Llar els feia vencedors del concurs.
"La nostra àmplia experiència, la nostra capacitat tècnica i el nostre compromís amb la comarca ens converteixen en la millor opció per continuar oferint el servei de recollida de roba i voluminosos al Berguedà amb la màxima professionalitat i eficàcia", posen de manifest des del Grup Horitzó en un comunicat de premsa, on recorden que l'entitat fa 40 anys que es dedica a recollir la roba de segona mà a la comarca, gratuïtament, i altres 5 que també s'ocupa dels voluminosos.
Des d'Horitzó posen en dubte que la Llar es pugui encarregar degudament del servei tenint en compte que "se’ls han adjudicat els serveis per una rebaixa desmesurada en el preu", considerant que aquest fet "afectarà directament la contractació de persones vulnerables i els seus salaris". És per aquesta raó que l'entitat posarà en marxa un recurs perquè es revisi l'expedient, aprovat ahir per unanimitat, amb uns arguments i justificacions que, més endavant, també exposaran al conjunt de la ciutadania.
"Qui perd és la comarca i les persones"
La Fundació Horitzó s'ha mostrat decebuda i dolguda davant d'aquesta situació. Cal recordar que el concurs estava reservat a entitats del tercer sector, resultant en les dues fundacions amb seu a la capital com a candidates. Des d'Horitzó llegeixen la mera concurrència de la Llar com una forma de "trencar el codi ètic no escrit que sempre hem respectat", ja que segons assenyalen, "cada entitat tenia les seves línies de treball principals i mai l’altra ha interferit en la seva tasca".
I és que aquests dos serveis, de recollida de roba i voluminosos, és una de les principals fonts ingressos i de creació de llocs de feina del Grup Horitzó. "Ens entristeix veure com aquesta bona entesa s’ha esvaït per les accions de la Llar, amb tàctiques poc transparents i maneres que considerem injustes", lamenten en el text, incidint que "aquesta situació no només és una falta de respecte cap a Horitzó, sinó també cap a les persones amb problemes de salut mental del Berguedà".
Horitzó va més enllà i apunta que aquesta acció "es tradueix en una competència deslleial que no hauria de tenir lloc entre entitats sense ànim de lucre que treballen per al bé comú", el qual "genera un mal precedent a l’hora d’establir mecanismes de col·laboració o treball conjunt entre entitats". I és que cal tenir en compte que, en diferents ocasions, s'ha plantejat la possibilitat d'engegar una unió d'ambdues entitats, per la seva naturalesa d'atenció a les persones vulnerables, que ara mateix descarten de forma unilateral des d'Horitzó. "Si fins ara s’ha treballat per una fusió de les dues entitats, presentant-se al concurs ha fet que actualment aquest procés sigui impossible, pel dany moral, econòmic i ètic inflingit". Amb tot, des d'Horitzó sentencien que "qui perd és la comarca i les persones".
Un somni per a l'aproximació que ara s'esvaeix
Per part del Consell Comarcal del Berguedà, en la presentació prèvia als mitjans, tant Jesús Calderer com el president, Ramon Caballé, van fer referència al concurs assenyalant que l'administració havia aplicat els barems corresponents i que havien resultat en la Fundació la Llar com a vencedora. "El nostre desig era que pogués quedar-se al Berguedà i així ha sigut, però no és oportú que jo faci les valoracions sobre qui es presenta", indicava Caballé, que també apuntava que "ens pot semblar estrany perquè és la primera vegada que passa, però en altres comarques passa sovint que les fundacions i entitats sense ànim de lucre competeixen entre elles en la seva missió d'assolir un finançament estable".
Sigui com sigui, el president va valorar la capacitat d'Hortizó, indicant que "de les pedres n’han fet pans i mai han requerit ajuda". En tot cas, es va mostrar a disposició com a administració a donar-los un cop de mà, amb matisos. "El que no farà el Consell Comarcal és donar xecs en blanc ni rescatar per rescatar". De fet, Caballé reflexionava que la situació somiada hauria estat que les dues entitats s'haguessin aproximat d'ençà de la ressorgida que la Llar va fer el 2019: "Si aleshores s’hagués donat un acord de col·laboració de les dues entitats, amb la seva independència d’ànima, avui potser no seríem aquí. Però la realitat és que hi som".