Quinze llibres per regalar si t'agrada llegir

"L'amiga genial", "Submissió", "Reparar els vius", "Instrumental" o "Francament, Frank", entre les obres literàries imprescindibles del 2015 per llegir el 2016

La selecció de llibres de NacióDigital d'aquest 2015 literari
La selecció de llibres de NacióDigital d'aquest 2015 literari
02 de gener del 2016
Actualitzat el 04 de gener a la 13:54h
L'any 2015 ens ha estat un molt bon any pel que fa a novetats i èxits. Els "devoradors de pàgines" han estat d'enhorabona amb l'esperadíssim Vae Victus (La Campana), amb el fenomen de La noia del tren (La Campana), amb la quarta part de la saga Millennium (Columna) i amb el thriller hipnòtic Controlaré els teus somnis(Roca Editorial).

A banda d'aquestes alegries, i d'una incipient recuperació del sector, l'any també s'ha completat amb novetats tan destacades com el publicitat retorn de Harper Lee amb Vés i aposta un centinella (Edicions 62), la darrera novel·la de Martin Amis, La zona d'interès (Anagrama) o el tradicional guanyador del premi Planeta, Hombres desnudos. En un escenari prodigiós de bones i minúscules editorials, Raig Verd ha ampliat enguany el seu catàleg amb una de les obres imperdibles de Svetlana Aleksiévitx, la darrera premi Nobel de literatura.

Pel que fa a les lletres catalanes, l'any serà recordat per l'èxit de vendes de Xavier Bosch amb Algú com tu (Planeta), però també per la consolidació de Jordi Nopca amb Puja a casa (L'altra Editorial), debuts com el de Miquel Adam amb Torero d'hivern (Edicions de 1984) o les noves obres de Najat El Hachmi, Rafel Nadal o Albert Villaró, entre molts d'altres. Però, d'entre tot aquest ventall amplíssim de novetats, us proposem una tria de quinze llibres imprescindibles de l'any, uns títols que t'agradarà regalar el 2016 si t'agrada llegir:

 
Reparar els vius, Maylis de Kerangal (Angle / Anagrama)

Simon Limbres mor als 19 anys en un accident de cotxe. Només vint-i-quatre hores després, el seu cor comença a bategar dins el cos de la Claire. Una alenada de vida a través d'una narració inoblidable.

 
El nedador del mar secret, William Kotzwinkle (Navona)

Cent pàgines d'emoció pura, d'amor, de neu, d'un narrador inoblidable. Una joia absoluta.


 
Instrumental, James Rhodes (Blackie Books)

Les memòries, apassionades i brutals, d'un patiment i d'un talent. I un tribut al poder terapèutic de la música.


 
Temps de gel, Fred Vargas (Ara Llibres / Siruela)

El retorn de l’inspector Adamsberg, un fenomen de la novel·la negra, de la mà d'un autor que enganxa milers de lectors.


 
L'amiga genial, Elena Ferrante (La Campana)

El primer volum d’un quartet que dibuixa un retrat sentimental de l’experiència femenina, la rivalitat i l’amistat. Una obra vigorosa i exquisida.

 
Temps de segona mà, Svetlana Aleksiévitx (Raig Verd)

La primera obra de la Nobel Aleksiévitx traduïda al català, amb un text contundent i desafiador, ple de preguntes sobre l'ésser humà en la seva dimensió més profunda.

 
Submissió, Michel Houellebecq (Anagrama)

Un llibre lúcid que esborra qualsevol estrall de polèmica amb un text implacable. França, any 2022. El líder d’una nova formació islamista derrota la candidata del Front Nacional a les eleccions presidencials.

 
Som una família, Fabio Bartolomei (Angle)

El poder de la imaginació i la recerca del propi encaix a través d'un personatge memorable, Almerico Santamaria, un nen prodigi a la Itàlia dels 70. La màgia d'una infantesa i d'una família prodigioses.

 

 
Francament, Frank, Richard Ford (Anagrama / Empúries)

L'esperat retorn de Frank Bascombe, que presenta quatre històries amb l'huracà Sandy com a desencadenant de lucidesa i literatura de molts quirats.

 
Secessiolàndia pel pedregar, George Saunders (Edicions de 1984)

La nouvelle de debut de Saunders, on ja mostrava un estil que l'ha fet una de les veus més destacades de la modernitat. Sobre com afrontar amb dignitat la nostra existència.

 
Barcelona, una biografia, Enric Calpena (Edicions 62)

La crònica d’una ciutat, l’èpica que s’ha forjat amb comtes, guerrers o reis i amb manobres, comerciants, fabricants, arquitectes, dissenyadors i emprenedors de tota mena.

 
Les cançons d'Ariadna, Salvador Espriu (Edicions 62)

L'edició crítica definitiva d'un llibre clau en la bibliografia d'Espriu. Un treball extensíssim sobre els poemes publicats l'any 1949.

 
Puresa (Purity), Jonathan Franzen (Empúries)

La història d'una noia jove a la recerca del seu pare, convertida en una comèdia negra, lúcida, provocadora, i exhaustiva, que recorre els Estats Units, Amèrica del Sud i el Berlín previ a la caiguda del mur.

 
Cuentos completos, E.L. Doctorow (Malpaso)

Tots els contes que va escriure un dels grans narradors dels darrers temps, mort aquest 2015. Una mirada, entre ingènua, desesperada i optimista, que ens posa, fit a fit, amb la realitat.

 
Eduqueu els infants ben aviat en les lletres, Erasme de Rotterdam (Adesiara)

Un llibre d'una vigència extraordinària. Una obra que il·luminarà pares i educadors, i els animarà a submergir-se, a tots plegats, en el poder de la lectura i l’humanisme.

 
Com ser-ho alhora, Ali Smith (Raig Verd)

Per fi en català la multipremiada autora escocesa, amb aquestes dues històries d’amor i d’injustícia separades per 500 anys i lligades pel fil invisible de l'art majúscul.
Arxivat a