L'Ajuntament d'Olot es compromet a castigar propietaris de pisos buits abans d'acabar el 2024

L'equip de govern espera tenir enllestit el mecanisme per recarregar fins al 150% de l'IBI

A Olot es calcula que hi ha un miler de pisos buits
A Olot es calcula que hi ha un miler de pisos buits | Martí Albesa
29 d'octubre de 2024, 08:53

Olot està a prop d'afegir-se a les ciutats que sancionen aquells propietaris que tenen pisos buits i no els posen a lloguer. Després de tres anys d'iniciar els tràmits i un any després de pactar amb la CUP per fer-ho possible, l'equip de govern s'ha compromès a tenir-ho enllestit i començar a aplicar la mesura abans d'acabar aquest 2024.

"Ho intentarem i és un compromís que vam assumir amb la CUP. Estarà tot a punt per poder fer el cobrament de l'IBI en les propietats que tinguin pisos buits dins unes característiques determinades. Està contemplat dins les ordenances fiscals del 2024 i s'està fent internament la feina necessària per cobrar l'augment de l'IBI", assegura l'alcalde d'Olot, Pep Berga.

La tardor del 2023, Junts i ERC van signar amb la CUP un compromís perquè els cupaires votessin abstenció a les ordenances fiscals del 2024 a canvi d'impulsar el recàrrec de l'IBI al llarg d'aquest any. S'ha arribat, però, a una nova tardor sense tenir la feina feta. Però l'equip de govern s'ha compromès per escrit a tenir-ho enllestit en els dos pròxims mesos. "S'han compromès per escrit i no poden mentir perquè tenim el paper firmat", diu el portaveu de la CUP, Jordi Gasulla.

El recàrrec de l'IBI a propietaris de pisos buits és una mesura que consisteix a fer pagar un 50% més de l'Impost sobre Béns Immobles a aquells ciutadans que tinguin un pis buit i compleixin una sèrie de característiques, com per exemple, que faci dos anys que l'habitatge està desocupat.

Un immoble tapiat al Nucli Antic d'Olot
Un immoble tapiat al Nucli Antic d'Olot - Martí Albesa

"Nosaltres no ens sentim còmodes castigant les famílies que tenen un pis buit i el guarden per un fill o una situació familiar. Ens sembla que hem d'anar a castigar les persones que tenen molts pisos i no els posen en joc. Ens sembla que anar a perseguir el petit propietari, desincentiva que el posin a lloguer i no ens semblava una bona mesura", diu el primer tinent d'alcalde, Estanis Vayreda.

El 2021 el ple municipal d'Olot va iniciar la incoació d'expedients administratius de declaració d'habitatge desocupat; és a dir, el mecanisme legal per poder sancionar aquells que tinguessin pisos buits. Van passar dos anys i el consistori no va fer efectiva l'aprovació, ja que es va voler esperar a la llei estatal d'habitatge, la qual ha definit millor els requisits que permeten aplicar aquests recàrrecs.

Amb aquesta nova llei a la mà, l'Ajuntament d'Olot es veu en cor aquest 2024 d'aplicar el procés que va començar fa tres anys. Es calcula que a Olot hi ha uns 1.060 pisos desocupats, dels quals també s'ha d'analitzar quins podrien complir els requisits que marca la nova llei perquè siguin sancionats. En els últims tres anys, s'havia arribat a parlar que la xifra podia voltar als 400 immobles sancionables.

Arxivat a