El nou centre de residus de la Garrotxa ja té el vistiplau urbanístic

Aquest dimecres el Consell Comarcal ha aprovat el Pla Especial Urbanístic de la futura planta

Imatge d'arxiu de l'abocador de Beuda
Imatge d'arxiu de l'abocador de Beuda | Pau Masó
16 d'octubre de 2024, 21:36
Actualitzat: 21:44h

El nou centre integral de gestió residus de la Garrotxa, que es construirà a Beuda, va fent passos endavant per a ser una realitat d'aquí a uns anys. Un d'ells ha estat aquest dimecres durant el ple del Consell Comarcal de la Garrotxa. L'ens ha aprovat inicialment el Pla Especial Urbanístic del centre, un document que posa les bases urbanístiques i que dona llum verda a una de les primeres fases que cal cremar per a la construcció de la infraestructura: l'encaix urbanístic.

El pla especial s'ha aprovat amb els vots favorables de tots els grups i l'abstenció de la CUP. El president del Consell, Santi Reixach, ha explicat que actualment cal fer aquests passos urbanístics perquè el projecte "tiri endavant" i que més endavant, quan hi hagi el projecte constructiu, "podrem contestar totes les preguntes". "És una cosa que no s'ha d'amagar res a ningú i que s'explicarà tot el que hi ha", ha afirmat el president.

Reixach ha valorat així el pas fet aquest dimecres després que la CUP, tot i valorar positivament els passos endavant del projecte, li traslladés alguns dubtes sobre l'impacte ambiental del centre de residus. El PSC ha agraït la predisposició del Consell i l'Ajuntament de Beuda per "tirar endavant el pla especial" i ha aplaudit la redacció del document. I ERC ha mostrat satisfacció per "la bona notícia" i la feina tècnica.

Set organimes han avaluat el Pla Especial

El Pla Especial s'ha aprovat inicialment després de més d'un any de l'inici del tràmit. El setembre del 2023 el Consell va demanar a la Comissió Territorial d'Urbanisme de Girona iniciar el procés per analitzar urbanísticament la infraestructura i posar fil a l'agulla al pla especial. A partir d'aquí, set organismes (ACA, Agència de Residus, Departament d'Interior, Departament de Cultura, Comissió Territorial d'Urbanisme, Ajuntament de Beuda i el Departament d'Acció Climàtica) van analitzar l'encaix i impacte del centre garrotxí dins el perímetre que ocuparà. Les seves valoracions es van introduir al pla urbanístic que s'ha aprovat aquest dimecres.

Imatge d'un dels accessos de l'actual abocador del Clot de les Mules de Beuda
Imatge d'un dels accessos de l'actual abocador del Clot de les Mules de Beuda - Pau Masó Ros

NacióGarrotxa ha tingut accés la resolució del Departament d'Acció Climàtica on es resumien els informes sectorials. El Departament de Cultura assegura que a la zona on es construirà el centre de residus no hi consta cap jaciment arqueològic que pugui veure's afectat. Acció Climàtica afirma que no hi haurà repercussions significatives sobre valors del patrimoni natural i que el centre no es construeix sobre cap espai protegit.

En els mateixos informes, l'Agència Catalana de l'Aigua explica que el consum del centre serà de 521 metres cúbics a l'any i que es disposa dels recursos necessaris per proveir d'aigua la nova instal·lació. També indica que la distància del centre respecte a la llera del torrent del Clot de les Mules fa preveure que no hi haurà riscos hidrològics, però sí que emet diverses consideracions sobre l'abastament d'aigua i el sanejament d'aigües que caldrà tenir en compte a l'hora de tramitar el projecte constructiu. La Comissió Territorial d'Urbanisme diu que la infraestructura és compatible amb el Pla Territorial Parcial de les Comarques Gironines i amb el POUM de Beuda; Protecció Civil assegura que el centre no comporta "nous elements vulnerables" i es considera compatible amb "la gestió de riscos".

L'informe de l'Agència de Residus de Catalunya és favorable i el de l'Ajuntament de Beuda efectua diferents consideracions ambientals considerant que s'ha emès informació com "la definició de la fase prèvia de buidatge del vas segellat", la qual considera la que té més impacte ambiental. Segons Acció Climàtica, però, les consideracions del consistori garrotxí s'hauran de tenir en compte en la tramitació del projecte constructiu del centre de residus.

El centre de gestió de residus de Beuda

El nou centre de residus de Beuda és la solució que els Ajuntaments de la Garrotxa i el Consell Comarcal van trobar fa dos anys a la planta de triatge que s'havia de construir a Sant Jaume de Llierca, per la qual no es trobava una ubicació de consens. Juntament amb el Consorci de Salut i Medi Ambient de la Garrotxa, el Consell va trobar i plantejar una opció que servís per tractar els residus i alhora tancar l'abocador de Beuda obert el 1989.

La solució ha estat projectar una infraestructura que convertirà les escombraries que ja hi ha enterrades a l'actual abocador i les que arribin al centre en hidrogen verd i metanol. La inversió per a construir el centre es preveu que sigui d'uns 40 milions i que no sigui realitat fins, com a mínim, el 2026.

Amb l'aprovació inicial del pla especial, aquest final d'any es podria posar fil a l'agulla a la tramitació del projecte en si. El Consell Comarcal ja té un projecte bàsic sobre la taula, però caldrà presentar un projecte definitiu, el qual haurà de passar per una declaració d'impacte ambiental i diversos processos d'exposició pública. Després caldrà licitar les obres i executar-les.