Per què puja tant la taxa d'escombraries d'Olot?

La falta d'un nou model de recollida selectiva, l'augment de costos, una nova normativa i les decisions polítiques estan darrere l'augment del 18,5% que viurà la ciutat el 2024

No apujar prou la taxa l'any passat és una de les raons per les quals s'ha apujat considerablement aquest any
No apujar prou la taxa l'any passat és una de les raons per les quals s'ha apujat considerablement aquest any | Yvelisse Teixeira
25 d'octubre de 2023, 19:30
Actualitzat: 26 d'octubre, 9:52h
Aquest dimarts, l'equip de govern d'Olot va anunciar un augment del 18,5% de la taxa d'escombraires (3,5% de l'IPC + 15% d'augment municipal). Es tracta d'un dels augments més pronunciats que s'han viscut els últims anys a la ciutat. Com s'explica? Per què puja tant aquest any? Es podria haver evitat? Hi ha diversos factors i causes que han fet que el consistori olotí s'hagi vist obligat a aplicar un augment tan pronunciat.
 

Augment del cost del servei

Sens dubte, un dels principals motius per l'augment de la taxa és que ha pujat el preu del servei de recollida i tractament de residus. El 2020 costava 3,6 milions d'euros, el 2024 està previst que costi 5,2 milions. En quatre anys, el servei s'ha encarit gairebé un 45%, però la taxa no ha pujat al mateix ritme: des del 2020 el rebut de les escombraries d'Olot ha pujat només un 12%.

Això significa que, durant els últims anys, la taxa no ha cobert ni de bon tros el cost del servei. La gestió de les escombraries s'ha encarit a un ritme molt més alt del que s'ha apujat la taxa. Durant anys, l'Ajuntament ha finançat amb recursos propis el marge que no ha repercutit als ciutadans i això ha repercutit en la despesa ordinària.

Més cost perquè no es recicla

L'augment del preu del servei està molt relacionat amb el percentatge de reciclatge que té la ciutat. Actualment, la capital de la Garrotxa recicla menys de la meitat dels residus que genera, un 47%. Es tracta d'un dels municipis de la comarca que menys separa.

Això suposa que la ciutat hagi de portar molts més residus a l'abocador de Beuda, una pràctica que cada vegada és més cara perquè es castiga des d'Europa. La Unió Europea ha anat encarint any rere any la taxa d'entrada a l'abocador per forçar a les institucions a reciclar més.
 

Reciclar més ajudaria a no enviar tants quilos de residus a l'abocador i, per tant, pagar menys. Foto: Paula Roque


Per aquesta raó, molts municipis han canviat de model de recollida de residus cap al porta a porta (com és el cas de Besalú) o els contenidors tancats amb targeta personalitzada (com és el cas de la majoria de municipis de la Garrotxa). Això els hi ha permès reciclar més i no portar tanta matèria a l'abocador. A Olot, però, aquest canvi de model està paralitzat, ja sigui per la falta de voluntat política com també per la judicialització del procés. Tot i haver fet una prova pilot el 2019 al barri de Pequín que demostrava l'eficàcia dels contenidors amb targeta, l'Ajuntament s'ha vist atrapat en la redacció del nou contracte del servei i no s'ha desencallat el canvi de model.
 

La Llei de Residus

A part de l'augment del cost del servei, un altre factor clau per entendre la pujada de la taxa d'escombraries és la Llei de Residus. Aquesta normativa fixa que la taxa ha de cobrir el cost total del servei. És a dir, si recollir els residus val deu euros, l'Ajuntament no pot recollir-ne set amb la taxa i posar els tres euros que falten d'una altra partida (com s'ha fet fins ara). Cal que la taxa d'escombraries cobreixi el 100% del cost del servei. Aquesta llei va aparèixer l'abril del 2022 i dona temps fins al 2025 perquè els ajuntaments s'adaptin a aquesta nova condició.

Davant la nova normativa, segons ha pogut saber NacióGarrotxa, el 2022 el Consorci de Medi Ambient i Salut Pública de la Garrotxa va recomanar a l'Ajuntament d'Olot que la pujada de la taxa d'escombraries per a l'any 2023 (any d'eleccions municipals) fos d'un 17,26% per tal d'equilibrar els ingressos i les despeses. L'Ajuntament, però, només la va apujar un 6%.

Per al 2024, la recomanació del SIGMA ha estat al voltant del 20% i, aquesta vegada, davant l'avís de l'interventor municipal, l'equip de govern s'ha vist obligat a incrementar considerablement la taxa un 18,5%, un percentatge que permet gairebé cobrir el cost actual del servei.
 

La Llei de Residus va entrar en funcionament el 2022, un any abans de les eleccions municipals. Foto: Martí Albesa
 

Què ens espera?

La previsió és que la taxa d'escombraries continuï pujant any rere any. Com que la nova Llei de Residus obliga a l'Ajuntament d'Olot a recaptar més del que es feia fins ara per pagar el 100% del servei, l'única solució és rebaixar el cost del servei per evitar increments elevats de la taxa.

Un dels factors que podrien ajudar a això seria la implementació del nou model de contenidors tancats amb targeta personalitzada. Això permetria, per un costat fomentar el reciclatge i evitar portar tants quilos a l'evocador, i per l'altre, canviar la manera de cobrar la taxa d'escombraries: actualment a Olot la taxa d'escombraries es paga segons el valor cadastral de l'immoble (com més val, més es paga); amb el nou model de residus es podria fer pagar per generació i per tant, que els que menys reciclen, paguin més.

L'altre factor que ajudaria a reduir els costos actuals és la construcció de la nova planta de triatge a Beuda. La nova instal·lació podria ajudar a reduir els actuals costos del tractament de residus.

Per altra banda, hi ha a mitges la redacció del nou contracte municipal de la gestió i tractament de residus. Segons l'informe que l'interventor ha fet dels actuals pressupostos d'Olot, el nou contracte "ben segur suposarà un increment dels costos totals" i, per tant, repercutirà a la taxa d'escombraries.

Per tot plegat, Olot necessita fer passos endavant cap a la resolució d'una situació que s'ha generat per diferents factors: augment de costos, noves normatives, falta de voluntats polítiques i manca d'un nou model de gestió de residus. Si no es fan accions, l'interventor avisa: "Pot passar que la proposta d'increment per a 2025, si no canvia la normativa, sigui del tot inassolible per l'usuari del servei i obligat a fer front al fet imposable de la taxa".

 
Arxivat a