“Utilitzar un got o un envàs d’un sol ús per endur-te el cafè o el menjar durant uns 15 minuts és un despropòsit en recursos emprats, emissions i residus generats”. No ho dic jo, ho afirmen des de Rezero, la principal entitat catalana dedicada a avançar cap a una societat que aposti realment cap a una economia circular on la reducció i la reutilització sempre es prioritzi al reciclatge.
El take away ja és part de les nostres vides. No només per endur-nos a casa unes pizzes el divendres al vespre, sinó per arribar a l'oficina amb el nostre cafè preferit. Sense entrar a valorar la necessitat d'aquest hàbit de consum -de les sèries i pel·lícules ha passat als nostres carrers-, sí que cal qüestionar la descontrolada generació de residus que suposa.
A Barcelona, per exemple, el 30% del volum de les papereres ja estan plenes dels residus vinculats al consum de menjar i begudes per emportar -malgrat que només suposen el 6% del seu pes-. Un estudi de Rezero al 22@ del Poblenou ha pogut posar xifres al problema. Es tracta, sobretot, de gots de cafè i tapes de plàstic, recipients alimentaris així com llaunes i ampolles de plàstic d'aigua o refrescos.
Són productes que esdevenen residus al cap de només 5, 10 o 15 minuts. Un sense sentit que mostra la limitació dels actuals sistemes de gestió, basats només en el reciclatge -malgrat que més del 50% de les escombraries encara no se separen selectivament-, i no en evitar-ne la generació. Per si no fos prou: molts d'aquests productes, malgrat que teòricament són reciclables -si no acabessin a una paperera- a la pràctica tampoc ho són. Per exemple: gots de paper que contenen plàstic i, que es posin al contenidor blau o al groc, acaben sent un impropi.
L'entitat Rezero aposta a Barcelona pel projecte Take Away Retornable -en fase pilot a sis ciutats europees-. Una alternativa real a un hàbit de consum que no desapareixerà: envasos reutilitzables que poden ser retornats als establiments per a la seva neteja i posterior reaprofitament. Les empreses també s'haurien de posar les piles a les seves oficines: està molt bé tenir punts de recollida selectiva, però el que caldria és evitar que un mateix treballador -per exemple- gasti tres gots d'un sol ús cada dia pels seus cafès. Algun dia caldrà posar límits a aquesta societat d'un sol ús.
S'acaba la sequera, torna l'aigua a les fonts
La sequera ja s'ha acabat. Feia dies que ho avisàvem, però el dissabte passat va arribar la confirmació oficial amb l'anunci des de Sau de la fi de les restriccions a l'àrea més poblada de Catalunya més de 865 dies després.
- El sistema Ter-Llobregat ja ha superat els 400 hm3 (65%), és quasi el doble que el 7 de març. Just fa un any n'hi havia 114.
- Només quatre de les 18 zones de les conques internes continuen amb les mínimes restriccions.
- La fi de l'alerta per sequera suposa la reobertura progressiva de les fonts a Barcelona i altres grans ciutats com Sabadell: la Font Màgica de Montjuïc ho farà per la Mercè.
Aquesta setmana també és notícia
- Biodiversitat | No, realment no s'ha desextingit el llop gegant
- Canvi climàtic | Europa viu el març més càlid i el gel àrtic bat un nou mínim històric
- Estil de vida | Els sèniors consumeixen més verd que el jovent
La volta al món en quatre notícies
- Els ocells dels canals d'Amsterdam ja fa dècades que utilitzen trossos de plàstic per fer els seus nius (llegit a The Guardian).
- Saya de Malha: el banc més important del món està sota l'aigua -a l'Índic- i l'estan espoliant a causa de la pesca il·legal i la mineria subterrània (llegit a Climática).
- Trump aposta pel carbó: el president nord-americà, en plena guerra comercial, signa diversos decrets per afavorir la mineria i l'ús del combustible fòssil més contaminant (llegit a The New York Times).
- La desinformació climàtica creix a les principals ràdios i televisions franceses, segons un estudi realitzat per tres ONG (llegit a Le Monde).