La Unió Europa va aprovar aquesta primavera reduir els límits de contaminació. Els nous llindars -que en els principals contaminants són la meitat que els actuals- es començaran a aplicar el 2030. De moment, Catalunya està molt lluny d'assolir-los. De fet, segons un informe d'Ecologistes en Acció, un 75% dels catalans respiren aire que supera aquests objectius.
Uns nous límits per sota de les recomanacions de l'OMS
L'aprovació dels nous límits de contaminació no va ser fàcil. En el cas de les partícules els llindars es redueixen a la meitat: les PM25 passaran de 20 micrograms per metre cúbic a 10 mentre que les PM10 ho farà de 40 a 20. També es reduirà a la meitat el diòxid de nitrogen mentre que l'ozó es mantindrà invariable.
Ara bé, aquesta reducció encara queda lluny de les recomanacions de l'Organització Mundial de la Salut, especialment en PM25 i diòxid de nitrogen. De fet, si es té en compte els llindars de l'OMS, el 98% dels europeus respiren aire contaminat.
Incompliment general a l'àrea metropolitana de Barcelona
Barcelona va complir l'any passat els límits vigents de contaminació per primera vegada. L'estació de mesura de l'Eixample era una de les poques de Catalunya on se superava el límit de 40 micrograms per metre cúbic, que a partir del 2030 passarà a 20.
Ara bé, si avui mateix s'apliquessin els nous límits acordats per la Unió Europea, la superació seria "àmplia i generalitzada" al conjunt de l'àrea metropolitana de Barcelona, segons l'informe anual d'Ecologistes en Acció.
En el cas de les PM10, les principals superacions es concentrarien als ports de Barcelona i Tarragona, així com a la plana de Vic, mentre que l'ozó també presenta els valors màxims a Osona així com al Prepirineu i l'aeroport del Prat.
"Tot i la significativa millora de la qualitat de l'aire a Catalunya respecte dels darrers anys, el 100% de la ciutadania ha respirat nivells de contaminació per sobre de les recomanacions de l'OMS i el 75% de la població ha estat afectada per nivells de contaminació superiors als que marca Europa per al 2030", assenyalen des d'Ecologistes en Acció.
L'aprovació del pla de qualitat de l'aire, encara pendent
El Departament d'Acció Climàtica va presentar un mes abans de les eleccions el futur pla de qualitat de l'aire, que ha de permetre a Catalunya acostar-se als nous objectius de contaminació previstos per la Unió Europea. Una normativa menys ambiciosa de l'inicialment prevista en qüestions com la limitació dels cotxes amb etiqueta groga a les zones de baixes emissions, a causa de les pressions dels ajuntaments metropolitans.
Aquest pla, segons fonts d'Acció Climàtica, encara està completant els diversos tràmits interns abans que el Govern en funcions el pugui aprovar en forma de decret. "És qüestió de setmanes", expliquen a Nació. Caldrà veure, per tant, si ho pot fer abans que es desencalli la nova legislatura o és una tasca que ja ha d'assumir el futur executiu.