El Govern no es planteja modificar el pla de sequera per establir restriccions específiques al turisme. Així ho ha admès la consellera Sílvia Paneque després de la reunió del consell executiu, per tal que valorés els resultats d'una enquesta del CEO on més del 80% dels catalans reclamaven prioritzar aquest sector a l'hora d'establir limitacions d'aigua. "Des del Govern no criminalitzarem ni assenyalarem", ha assegurat a preguntes dels periodistes.
Un sector sense restriccions específiques
El pla de sequera, aprovat amb Quim Torra com a president i aplicat pel Govern de Pere Aragonès, prioritza per aquest ordre l'agricultura, la ramaderia i la indústria a l'hora d'aplicar restriccions per sequera. El turisme no té unes limitacions específiques sinó que s'assimila al domèstic. Només quan l'anterior executiu estava en funcions, es va aprovar un decret que marcava un consum màxim per plaça turística, però només en casos molt limitats -en excepcionalitat i emergència per aquells municipis que acumulins tres mesos superant la dotació global màxima-.
En canvi, hi ha un cert consens ciutadà que el turisme hauria de tenir unes restriccions específiques com la resta de sectors econòmics. El 83% dels enquestats -el 60,2% en primera opció- apostava per prioritzar aquest sector a l'hora d'establir les restriccions.
El Govern, tanmateix, no ho veu de la mateixa manera. La consellera Paneque ha evitat pronunciar-s'hi de manera explícita, però ha deixat clar que en cap cas "criminalitzaran ni assenyalaran" un dels sectors que "contribueixen al lideratge del país". Això sí, ha recordat que ja s'estan aplicant "polítiques d'equilibri i contenció" en l'àmbit de l'habitatge d'ús turístic. En aquest sentit, ha assegurat que en aquest i altres casos "busquen l'equilibri entre el sector i la qualitat de vida dels ciutadans".
Aigua és Vida lamenta l"immobilisme"
La plataforma Aigua és Vida, en transcendir l'enquesta del CEO, va reiterar que el turisme hauria de tenir unes restriccions específiques com la resta de sectors econòmics. Ara, en conèixer la resposta de Paneque, el seu portaveu Dante Maschio ha lamentat en declaracions a Nació l'"immobilisme" de la conselleria "malgrat una enquesta tan aclaparadora".
Des de l'entitat es considera que, com a mínim, caldria disposar de dades diferenciades entre turisme i el sector domèstic. De fet, la crítica a la manca de transparència va més enllà, ja que consideren que no es pot saber si les limitacions en els diversos sectors s'estan complint. "Si el Govern no demostra el contrari, portem tres anys en què les restriccions són pur relat", assegura Maschio. Finalment, també lamenten que ja s'hagi donat per fet que les sancions per consums excessius acabaran en no res. "No és qüestió de criminalització sinó de fiscalització. L'única manera de tirar endavant polítiques de gestió de la demanda en un episodi de sequera són dotacions màximes, restriccions i sancions", assegura el portaveu d'Aigua és Vida.
🚨8 de cada 10 persones reclamen restriccions d'aigua al turisme, segons el Baròmetre Climàtic que @ceopinio ha publicat aquesta setmana.
— Aigua és Vida (@aiguaesvida) October 17, 2024
La ciutadania ho té clar: les restriccions per #sequera no s'han aplicat de manera justa. #NoEnRaja
🧵 Obrim fil
https://t.co/ojqhVwjS7Hpic.twitter.com/7gz12Ktt16