Sau ha arribat aquest divendres al matí al 40%. D'aquesta manera, en tot just tres dies ha guanyat 10 punts gràcies a un nou episodi de pluges que va començar diumenge i va viure el seu apogeu dimecres amb precipitacions que a bona part de la conca van deixar entre 30 i 40 litres. Aquest llindar -que ha permès que l'aigua hagi començat a entrar a l'antiga església de Sant Romà- no es registrava des de l'agost de 2022.
Multiplicar per 20 les reserves en un mes i mig
El 29 d'abril -el dia més plujós a Catalunya dels darrers dos anys i mig- l'embassament de Sau tenia poc més d'un 2% i s'encaminava cap a un nou mínim històric. L'ACA l'havia tornat a buidar per tal de concentrar la màxima quantitat d'aigua cap a Susqueda.
Aquell episodi de precipitacions -que havia començat el dia 26-, va suposar la fi de la transferència cap a Susqueda i un creixement de les reserves de l'embassament. Després d'estabilitzar-se la setmana passada al voltant del 30% -es deixaven sortir 10 m3/s aigües avall-, en tres dies ha guanyat 10 punts.
Tot plegat suposa que en un mes i mig exacte, Sau hagi passat del 2 al 40%. Una multiplicació per 20 de les reserves que suposa tenir 65 hm3, més de dos terços del consum anual de la ciutat de Barcelona.
Evolució del % de Sau (2020-2024)
No estava així de ple des de l'agost del 2022
El 4 d'agost de 2022 havia estat l'última vegada que l'embassament de Sau havia arribat al 40%. Des d'aleshores, l'agreujament de la sequera havia provocat el descens de reserves. Tanmateix, l'evolució també ha estat molt marcada per formar un sistema amb Susqueda.
En aquest sentit, en el darrer any l'ACA havia realitzat fins a tres operacions de buidatge -una de les quals amb retirada de peixos inclosa- per tal de concentrar el màxim recurs de qualitat a Susqueda, situat aigües avall. A la segona, per cert, es va marcar un nou mínim històric (1,2%) que va provocar que arribés a emergir per primera vegada la part superior de l'antic pont romànic.
El sistema Ter-Llobregat també s'encamina cap al 40%
Les darreres pluges han beneficiat especialment el Ter, però amb menor mesura també s'estan notant a la resta d'embassaments del sistema Ter-Llobregat. Aquest divendres al matí sumen 229 hm3 -un 37,5%-, fet que suposa quasi 20 hm3 més en tres dies. Tot fa pensar, que en els pròxims dies es pugui arribar al 40%, just quan el Govern ha de decidir si redueix encara més les restriccions.
Evolució de reserves del sistema Ter-Llobregat (2020-2024)
Mentrestant, l'embassament de Darnius-Boadella es manté força estable al 22% -el conseller David Mascort va assegurar que no es plantejaven derogar l'emergència 2 en aquesta zona de l'Alt Empordà-. Finalment, la situació continua empitjorant al Camp de Tarragona amb els pantans de Siurana i Riudecanyes ja per sota del 2,4%.