A l'estiu les reserves dels embassaments baixen de manera sostinguda. Enguany, ja amb una situació de normalitat, no ha estat una excepció. Tot i això, les tempestes i xàfecs de tarda dels darrers dies han aconseguit frenar una caiguda que era força accentuada i estabilitzar el sistema Ter-Llobregat al voltant del 79%.
La calor passa factura als embassaments
A l'estiu s'ajunten tots els factors per fer caure el nivell dels embassaments. Augmenta el consum de tots els sectors -agrícola, residencial, industrial i també turístic-, les precipitacions es restringeixen molt i la calor augmenta l'evaporació.
Enguany, la primavera més plujosa del segle va permetre sortir Catalunya de la sequera. Tanmateix, a diferència dels dos darrers anys, les precipitacions van cessar abans que arribés l'estiu climàtic. El juny, de fet, ha registrat el rècord de calor d'ençà que hi ha registres i això -especialment els darrers dies on s'han encadenat valors extrems.
Per tot plegat, el darrer mes les reserves del sistema Ter-Llobregat han reculat de manera clara. El punt més alt el van marcar just fa un mes -el 7 de juny- amb 510,63 hm3 (83,4%). Aquesta setmana, segons les dades de l'Agència Catalana de l'Aigua, acumulen 484,63 hm3, equivalent al 79,2% de la seva capacitat total.
Les tempestes frenen un descens que s'accelerava
Durant dies els embassaments es van estabilitzar al voltant dels 509-510 hm3. Tanmateix, després d'uns quants dies sense pluja i a mesura que les temperatures es disparaven, el descens de reserves va passar de ser molt reduït a més notable.
D'aquesta manera, a partir de mitjans juny, cada dia el sistema perdia entre 0,5 i 1 hm3 (cada hectòmetre cúbic equival a 1.000 milions de litres). Una situació que es va accelerar durant la recent onada de calor amb descensos de les reserves entre els 2 i els 4 hm3. Per comparar-ho, el consum mensual de la ciutat de Barcelona se situa en uns 7,5 hm3.
Tanmateix, aquesta tendència que podria haver estat preocupant a mitjà termini, s'ha tallat en sec gràcies a les tempestes de tarda dels darrers dies. No només la reducció de reserves diària s'ha situat als valors previs a l'onada de calor sinó que, puntualment, també han arribat a augmentar en funció d'on descarregava.
Precipitacions intenses, però molt irregulars
La irrupció de cert aire fred en altura, però sobretot l'energia que proporciona la calorada dels darrers dies ha facilitat que les tempestes hagin estat força intenses. Això sí, es tracta de fenòmens molt irregulars que deixen quantitats de pluja molt diferents en zones properes.
Aquest diumenge, per exemple, punts del nord del Ripollès -a la capçalera del Ter- van superar els 60 litres. Tot i això, les precipitacions més importants del cap de setmana s'han situat a la Selva i al Gironès, per sota els embassaments. La pluja també va tocar de ple la Costa Brava, una zona que portava moltes setmanes sense ni una gota i que ara veurà reduït el risc d'incendi forestal.