Pagesos i ramaders tornen a sortir amb els tractors aquest dilluns. Després de la marxa massiva cap a Barcelona del passat febrer, aquest 3 de juny la pagesia vol tallar totes les fronteres entre els estats espanyol i francès en una protesta que, asseguren, serà "històrica" i "sense precedents". La mobilització compta amb el suport d'una quinzena d'associacions agràries de tot l'Estat, a més d'agricultors de França, però sense Unió de Pagesos, que ha plantat la marxa perquè creu que "no és legítim" mobilitzar-se en campanya electoral.
Que la mesura coincideixi amb la cita electoral no és casual. La voluntat del sector és “pressionar” la Unió Europea, però també instar als governs espanyol i francès a "iniciar negociacions" per abordar les seves demandes i "trobar solucions satisfactòries". En concret, fan una crida a unir-se a la mobilització a totes les associacions, cooperatives, sindicats, empreses i consumidors —inclosos els transportistes—. El sector vol que s'apliquin les "clàusules mirall" perquè els productes que importin els diferents estats europeus hagin de complir les normatives que s'apliquen als productors d'aquí, però també que es millorin les lleis de cadena alimentària i “aplicar” la llei de preferència de productes locals. També demanen que es garanteixi una major "seguretat alimentària".
On són els talls a les vies catalanes?
Els talls es faran a banda i banda entre els agricultors d'ambdós estats en punts com el Pertús, Irun o el coll d'Ares amb afectacions a les carreteres catalanes. Les de l'estat espanyol seran transversals, des de l'Alt Empordà fins a arribar a la Vall d'Aran. En concret, es preveuen talls a l'AP-7 a l'altura de la Jonquera, però també a Bossòst, tant a 'N-230 com a l'N-141 i també a l'N-145 de la Seu d'Urgell i l'N-152 de Puigcerdà. El coll d'Ares serà un altre dels punts candents que afectarà la C-38. En canvi, a l'N-II, que té la circulació restringida a turismes, no s'hi preveu cap mobilització.
Nova onada de protestes
Amb el tall de demà s'enceta una nova onada de protestes de la pagesia, hereva de la marxa que va ocupar Barcelona el febrer passat. La irrupció de milers de treballadors agrícoles i ramaders a la capital catalana va paralitzar part de la ciutat i força el Govern a abordar les principals reclamacions del sector: desfer l'excés de burocràcia i regular més el mercat de l'alimentació. Es va convocar un ple monogràfic de la pagesia i el canvi de nom del Departament d'Acció Climàtica. Però la precarització al camp es manté i agricultors i ramaders asseguren que calen més canvis per garantir la supervivència del sector agrari català.