El president dels Estats Units, Donald Trump, i la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, han tancat finalment un acord comercial per posar fi a la guerra d'aranzels iniciada pel republicà.
Trump i Von der Leyen han segellat el pacte en la reunió celebrada aquest diumenge a la tarda a Turnberry, a Escòcia, amb uns aranzels del 15% a tots els productes importats pels Estats Units des de la UE a partir de l'1 d'agost, segons ha anunciat el mateix Trump un cop finalitzada la reunió. Fins ara, els Estats Units aplicaven un aranzel general del 10% a tots els productes importats de la UE, que després d'aquesta reunió canviaran a un 15%.
D'altra banda, es mantenen els gravàmens d'un 50% a l'acer i l'alumini, i d'un 25% als cotxes europeus, que fins ara eren d'un 27,5%. Pel que fa als productes farmacèutics, malgrat que Trump havia assegurat que l'acord no inclouria aquest sector, Von der Leyen ha assegurat que se'ls hi aplicarà un aranzel del 15%.
"Respecte de la UE, està acordat que tenim un 15% pels productes farmacèutics. Qualsevol decisió posterior del president dels Estats Units sobre com tractar els productes farmacèutics a nivell global, és un altre tema", ha afirmat Von der Leyen.
Segons ha dit el president nord-americà, l'acord suposa "el final" de la guerra d'aranzels. Von der Leyen ha afirmat que el pacte s'ha segellat després d'unes "dures negociacions", però ha assegurat també que es tracta d'un "gran acord". "Aportarà estabilitat i previsibilitat", ha celebrat l'alemanya.
Un acord amb moltes dificultats
Abans de començar la reunió Trump havia descartat la possibilitat de situar els aranzels a la UE per sota del 15%, una xifra inferior a la del 30% que anunciava fa unes setmanes. El president dels Estats Units ha assenyalat en diverses ocasions abans de la reunió que el comerç entre els Estats Units i a la UE ha passat per "moments molt difícils".
Des que a l'abril Trump va anunciar un canvi aranzelari que afectava el 70% de les exportacions de la Unió Europea, van saltar les alarmes. Aquests nous gravàmens suposarien pel bloc comunitari un impost de 290.000 milions d’euros que, a la vegada, permetrien a l’administració nord-americana recaptar 81.000 milions d’euros addicionals.
Després de quatre mesos de negociacions avui, per fi, s'ha arribat a un acord que deixa les catastròfiques expectatives de l'inici de les negociacions en un acord que "aportarà estabilitat i previsibilitat" a les dues grans potències, segons ha defensat Von der Leyen.
Com afectaran els aranzels a les empreses catalanes?
Els EUA són la primera destinació de les exportacions catalanes fora d’Europa, per la qual cosa els nous gravàmens afectaran 3.161 empreses a Catalunya amb vendes que arriben als 4.351 milions d’euros, el 4,3% de les exportacions catalanes segons dades d'Acció.
Els sectors més perjudicats seran el químic, el farmacèutic, el de maquinàries i equips, l’agroalimentari i el metall. De fet, l'any 2024 el sector de les indústries químiques va exportar als EUA per valor de 1.164,9 milions d’euros, un 26,8% del total, mentre que els productes farmacèutics van suposar 707,1 milions (16,3%) i la maquinària i equips 479,1 milions (11%). El sector de l’agroalimentació va exportar per valor de 460,3 milions (10,6%) i el de la metal·lúrgia i productes metàl·lics va arribar als 224,1 milions (5,2%).
Dins d’aquests sectors els productes que més es veuran afectats, pel fet que s’exporten en major quantitat als EUA, seran els de perfumeria i cosmètica, els farmacèutics, la maquinària, les motos, els reactius de diagnòstic, l’oli d’oliva, el vi, el cava, la joiera, els sucs i extractes vegetals, el peix i les eines de metalls comuns, segons dades d'Acció.
El Govern analitza el pacte aranzelari
El conseller de Presidència, Albert Dalmau, ha assegurat aquest diumenge al vespre que estan "analitzant" l'acord aranzelari a què han arribat la Unió Europea i els Estats Units d'Amèrica. Dalmau ha recordat que el Govern ha posat en marxa un pla dotat amb 1.500 milions d'euros per fer front a les conseqüències d'aquests aranzels i "acompanyar" el comerç, la indústria i l'agricultura.