Dissabte, a partir de les 6 de la tarda, a la plaça de l'Ajuntament de València. És la manifestació que canalitzarà tot el dolor i la ràbia que s'ha viscut els últims dies al País Valencià. Perquè la concentració, convocada per una trentena d'entitats cíviques i socials i sindicats, arriba quan encara es netegen carrers, s'identifiquen víctimes i es comptabilitzen desapareguts, i en plena constatació de la gestió deficient del govern de Carlos Mazón.
Els manifestants exigiran la dimissió del president de la Generalitat Valenciana, un dirigent amortitzat i sense recorregut polític encara que provi d'espolsar-se responsabilitats per continuar en el càrrec, perquè fins i tot Alberto Núñez Feijóo ha proposat retirar-li les competències per pilotar la reacció als efectes del temporal. El líder del PP no s'embrutarà gaire més per salvar un aprenent d'Isabel Díaz Ayuso que el desgasta.
Cada dia que passa emergeixen nous detalls de l'escassa preparació de l'executiu de Mazón: de la falta de solvència política dels que havien de prendre decisions per respondre a la DANA -sense perfils idonis per al càrrec- i de les llacunes en l'actuació del president, desaparegut en les primeres hores del desastre i centrat en un llarg dinar. L'últim despropòsit l'ha verbalitzat la consellera Salomé Pradas, responsable d'emergències com a titular de Justícia i Interior, que ha admès que desconeixia l'existència del sistema d'alertes que el seu govern va utilitzar quan ja era massa tard.
L'acumulació de comportaments grotescos -com el de la també consellera Núria Montes, que va haver de demanar disculpes per haver exigit a les famílies de les víctimes que passessin el dol a casa en lloc de desplaçar-se per fer la vetlla dels cadàvers- i el pes de la tragèdia fan preveure una mobilització multitudinària. Una protesta de solidaritat amb les llars que han perdut persones estimades i han patit danys materials, acompanyada d'una expressió d'indignació. No és descartable cap escenari quan acabi la mobilització, tampoc mostres de protesta més vehements. A València es cou des de fa dies un malestar creixent amb ganes d'expressar-se.
Mazón se sentirà interpel·lat. La incògnita és com pensa reaccionar, ara que ni tan sols el portaveu parlamentari del PP, Miguel Tellado, fa esforços per defensar-lo. Deia aquest dijous Tellado que és el president valencià qui s'ha d'explicar pel buit en la seva agenda pública quan l'aigua ja feia estralls a València i els municipis veïns. Mazón prova de resistir, amb explicacions només en mitjans afins, i un relat pensat per centrifugar responsabilitats en la Moncloa que no acaba de prendre cos, perquè resulta tan poc proporcionat com la petició d'ajudes per valor de 31.400 milions d'euros, quantitat gairebé equivalent al pressupost de l'administració que presideix. Dissabte es pot escriure el primer capítol de l'adeu forçat de Mazón, que tindrà la temptació d'oferir alguna dimissió al seu govern abans de caure. De l'aigua al foc.
- «A partir de València, tot canviarà»: cap a un canvi de paradigma en la gestió dels temporals?; per Bernat Surroca.
- El triomf de Trump, benzina per als ultres a Catalunya i a Espanya; per Carme Rocamora i Seguí.
- El judici del cas Pujol començarà el 10 de novembre de 2025; per Bernat Surroca.
- La veu de Nació: «Cas Pujol: jutjat, condemnat i restituït»; per Oriol March.
- Anna Pérez Català: «Hauria de ser una COP important, però no soc massa optimista»; per Arnau Urgell i Vidal.
El passadís
En els darrers dies, exdirigents de l'extinta Unió Democràtica de Catalunya (UDC) han gaudit de protagonisme. Antoni Castellà ha recuperat presència a primera línia com a nou vicepresidents de Junts, càrrec ratificat en el congrés de Calella de finals d'octubre. Al seu torn, Ramon Espadaler va pilotar aquest dijous al Palau de la Generalitat -al costat de Salvador Illa- el moviment del Govern per fer evident la "normalització" de les relacions amb el poder judicial, després d'anys de tibantors de l'executiu català amb la cúpula del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). Precisament, el conseller de Justícia estarà al capdavant aquest dissabte de latercera Convenció nacional d'Units per Avançar, que formalitzarà la nova etapa de servei des del Govern de la formació hereva d'Unió. Coalitzada electoralment amb el PSC però amb vida orgànica pròpia, el partit d'Espadaler reunirà la militància per primer cop des que ha recuperat responsabilitats governamentals.
Vist i llegit
Aquesta setmana ens va deixar Òscar Moré, company de SER Catalunya, a l'edat de 50 anys. A la ràdio, on havia fet bona part de la seva trajectòria, conduïa l'espai Llapis de memòria i abans també havia estat al capdavant d'Espècies protegides. El millor homenatge possible és recordar la seva veu sorneguera davant del micròfon, plena de vitalitat i humor, i recuperar el programa especial que li van dedicar dimarts a El Balcó, amb el testimoni dels qui van treballar al seu costat, també en l'etapa a la televisió (el trobareu aquí). L'emissora també ha penjat el document del seu programa pòstum (el podeu escoltar aquí).
L'imperdible
Des d'aquest divendres i fins al 15 de desembre, el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) exhibeix la vintena edició del World Press Photo. L'exposició inclou els 24 projectes guanyadors d'aquest any, entre fotografies i produccions multimèdia. El conflicte entre Israel i Palestina -amb la guerra a Gaza- és un dels temes centrals d'aquest 2024, en què també tenen protagonisme la situació a Ucraïna, la crisi climàtica, la migració o la salut mental. Gaudiu del millor fotoperiodisme internacional. Bon cap de setmana!
Joan Serra Carné
Redactor en cap de Nació
Vols que t'arribi La Brúixola de Nació cada matí al teu correu electrònic? Fes clic aquí per rebre-la.