El clickbait d'Ibai Llanos

«Una pizza de 2.000 euros no valia la pena per tacar una imatge que, fins ara, era pràcticament impol·luta: no és un debat frívol, és el que veuen els adolescents»

  • La pizza més cara del món, problemes per a Ibai Llanos -
Publicat el 16 de maig de 2025 a les 17:27

Qui no conegui Ibai Llanos a hores d'ara és que s'ha amagat sota una pedra durant 5 anys. El creador de contingut basc, considerat per a molts el més important de tota la comunitat castellanoparlant, aglutina milions de seguidors en totes les plataformes. Les seves xifres són immenses: en reaccions, engagement, aconseguir aplegar estrelles de totes les disciplines al seu voltant i, com un flautista d'Hamelín, generar esdeveniments com La Velada que trenquen rècords digitals any rere any.

En aquest període de temps ha escenificat que una personalitat d'internet no ha de reunir diversos clixés per tenir aquesta repercussió: fuig de l'extravagància, no s'ha tallat a l'hora de parlar sobre política o economia (tot i que en els darrers anys els seus silencis són reveladors) i se'l considera un dels influencers o creadors amb més personalitat de tot el panorama. Llavors, què va passar dimecres perquè a molta gent li pugés la mosca al nas amb ell?

El que semblava un innocent vídeo publicat al seu Instagram i a TikTok va acabar generant una gran polseguera que, de moment, Llanos ha esquivat sense dir ni piu. El basc mostrava com havia decidit tastar la que és considerada la pizza més cara del món: una que es fa a Nova York, costa 2.000 euros i un dels seus ingredients és l'or de 24 quirats. Tot per a què? Generar clics, respostes, comentaris i likes. Res més. El vídeo es va omplir de comentaris negatius a la majoria de les xarxes socials -menys els aduladors de sempre que busquen rascar interaccions a partir d'algú més important que ells- i Ibai ha fet com si res. Però tot plegat destapa una situació un pèl més negativa. Que ja és igual qui siguis, que aquí s'hi val tot i especialment a l'hora de mantenir certa audiència o generar soroll.

Ell mateix a les imatges admet que l'han estafat, però 2.000 euros per a una persona com ell -com ha demostrat altres vegades- no suposa un cost alt. Bàsicament perquè només amb les interaccions del vídeo ja amortitza la castanya a la cartera. El cop d'efecte és per a tots aquells seguidors d'Ibai des dels seus inicis que han comentat -centenars i centenars de persones- que amb aquests diners podria haver anat a una pizzeria de barri, encara que fos a Nova York, i convidar moltíssima gent que passa fam.

"Aquest contingut no et representa, recorda que tu vens del barri". "Hi ha gent que fa negoci enganyant als rics i em sembla genial". "Aquesta classe de sobrades no fan per a tu Ibai". Comentaris agafats a l'atzar dels dos vídeos que reflecteixen què ha passat. La mateixa persona que amb Jordi Évole es va abanderar com el líder dels creadors i influencers que decidien no marxar a Andorra per tributar a l'estat espanyol, ara ens regala un contingut que només serveix per generar conversa. Conversa nociva. Pot semblar un debat frívol al voltant d'una altra personalitat d'internet, però la manca de certs referents en els nostres joves i adolescents ens aboca a aquestes discussions.

Perquè com en la majoria dels influencers, el denominador comú són els diners: aconseguir certs hotels, provar certs restaurants, viatjar més que una mosca atrapada en un avió o tenir la capacitat d'anar a certs esdeveniments, festes o situacions per a VIPS que la resta de mortals no es poden ni permetre. Per tant, els nostres menors d'edat centrarien les seves passions audiovisuals a les xarxes a una millora econòmica, a un "jo vull ser famós" i no pas a l'arrel de l'èxit de la majoria dels que han triomfat: la passió pel que fan, la personalitat i ser capaços de comunicar-se amb la seva gent. Una pizza de 2.000 euros no valia la pena per tacar una imatge que, fins ara, era pràcticament impol·luta. 

El timeline de Next

· El Vall d'Hebron mostra la vida d'un neurocirurgià a través de TikTok i el vídeo s'omple de catalanofòbia; per Victor Rodrigo

· Entrevista a Blon: «Sempre he estat un defensor de la llengua catalana»; per Victor Rodrigo

· Archie Ted, el tiktoker espanyol que aprèn a parlar català gràcies a la seva parella Àngela Mármol; per Victor Rodrigo

· Frank Cuesta afegeix llenya al foc i afirma que les confessions eren mentida; per Victor Rodrigo

· La Formació Professional obre noves portes: més places, més opcions i procés renovat

Fins la setmana vinent!