Cultura, art i creació des del territori. Can Grau, gestionat per la cooperativa Cardant Cultura, s'està posicionant com un ambiciós espai de creació a les Masies de Roda amb l'oferta de residències artístiques com un dels pilars fonamentals. Els 10.000 m2 d'aquesta antiga fàbrica tèxtil són ara la incubadora d'artistes en residència com el músic Guillem Roma o l'actor Ramon Villegas.
Roma hi està gravant el videoclip d'una cançó que veurà la llum el setembre i destaca que s'hi sent "com a casa". De fet, el cantautor osonenc defensa que falten espais com aquest "fora de Barcelona". "A vegades has d'anar a les grans ciutats quan al teu poble està ple d'artistes, però falta un espai on veure'ls", lamenta.
Can Grau disposa de diversos espais preparats per allotjar-hi residències de creació artística, tant de concurrència pública com privades. Cada espai té unes dimensions concretes i característiques pròpies, ja sigui d'il·luminació o d'equipament, que ofereixen als artistes un gran ventall on triar.
El músic Guillem Roma està gravant el seu nou videoclip i assegura que és un "luxe" poder-ho fer a Can Grau perquè "és un espai ideal". Permet "jugar-hi molt", assenyala, ja que es pot "transformar fàcilment". Roma també valora molt l'enclavament de Can Grau, a tocar del Ter i en plena natura. "Volem aprofitar totes les possibilitats que ens ofereix", explica.
Per Roma, els artistes en general, però, també el públic que viu fora de Barcelona, estan "orfes" d'espais per a la cultura, l'art i on crear sinergies amb altres artistes. "Falten espais on veure coses o poder preparar projectes i fer-hi residències", explica. Segons l'artista, no cal anar gaire lluny per fer això: "Ho tenim al costat de casa". Espais com Can Grau, assenyala, "es poden transformar i omplir de vida cultural".
Un altre dels artistes residents és Agus Margarit, fundador, creador i intèrpret de la companyia A foc lent. La seva residència s'enfoca en la creació de l'espectacle Transhumància artificial 3.9, un projecte de circ contemporani inspirat en un ambient futurista i distòpic des de la perspectiva del món rural. Margart explica que en el seu cas el que estan fent és una residència tècnica per muntar les llums i el so de la peça. Properament, la companyia oferirà una mostra oberta de l'espectacle que estan creant.
Als pisos superiors de Can Grau aquests dies també hi treballa Toni Ortiz, un especialista a portar l'art del dibuix i la pintura al món de l'espectacle. O l'actor Ramon Villegas, que està ideant el seu nou projecte.
Mar Carrera, una de les sòcies col·laboradores del projecte, ha explicat que Cardant Cultura està treballant per obrir nous horitzons i impulsar una convocatòria de creació literària que es pugui dur a terme durant els mesos de tardor, hivern i primavera. Per altra banda, també es treballa per obrir convocatòria de projectes de creació artística de companyies i artistes emergents per la primavera i estiu de l'any que ve.
L'estiu a Can Grau, un nou refugi climàtic
A partir del 15 de juny Can Grau s'obrirà al públic en una nova etapa, "la de consolidació", explica Carrera. La idea és fer-ho com a refugi climàtic i amb un campus juvenil que durarà el mes de juliol. Precisament, el tret de sortida serà el 15 de juny amb un concert de Lluís Gavaldà i Joan Pau Chaves, que s'acompanyarà amb un tast de vins del Celler Cooperatiu d'Artés i formatges Riudavets, fets a l'Esquirol.
Les tardes dels divendres i els dissabtes des del 21 de juny fins al 3 d'agost el recinte quedarà obert a socis i sòcies que podran gaudir d'un espai de joc inclusiu ideat per La Raboseta, un espai de contes dinamitzat per Pol·len Edicions i diversos jocs i inflables d'Anigami. A banda, cada setmana hi haurà activitats culturals gratuïtes com conta-contes infantil, improvisació de teatre o tallers de circ, entre d'altres. L'accés és obert a socis, tant els habituals, com els socis puntuals, que pagaran una entrada popular d'entre 3 i 5 euros.
Els joves que vulguin participar en el campus de juliol ho podran fer per setmanes en un dels tallers temàtics. L'oferta va des d'un Escape Room Tecnològic fins a la producció d'un documental amb la productora La Kaseta passant pel grafiti i art plàstic de Toni Ortiz o fotografia amb el fotògraf Xevi Vilaregut. També n'hi haurà un dedicat a les arts escèniques de la mà de la Fura dels Baus, companyia que té el seu magatzem a Can Grau.
Des que Can Grau va iniciar la seva aventura l'any 2022, hi han passat una vintena d'artistes d'arreu del país per fer-hi residència artística i s'hi han fet una vuitantena d'esdeveniments, activitats culturals i formacions amb una assistència de 5.000 persones. La cooperativa té uns 200 socis.