La pluja que ha caigut aquesta tarda a Vic no ha estat impediment perquè la tradicional processó dels Armats sortís al carrer. Tampoc quan ha tornat a ploure de manera puntual amb la cerimònia ja en marxa. A les 9 del vespre, armats i penitents han sortit en processó des de l'Església dels Dolors per recórrer els carrers del casc antic de la ciutat enmig d'un silenci sepulcral que només s'ha trencat pel trepitjar característic dels romans i les seves llances i l'Stabat Mater que cantaven puntualment els cors. Més de 500 persones han participat aquest Diumenge de Rams en una festa que enguany celebra el seu 275è aniversari i que ha presidit el bisbe de Vic, Romà Casanova.
Centenars de persones han presenciat la processó dels Armats de Vic pels carrers del casc antic. Pacients, i amb la incertesa de si la pluja els acompanyaria, han esperat un dels esdeveniments més tradicionals de la Setmana Santa a la ciutat. Gil Vilarrasa, membre de la Il·lustre Junta Major de la Congregació dels Dolors, ha admès abans de començar que hi havia "nervis", però també "confiança" que el temps finalment els deixaria sortir amb normalitat. En cas que això no hagués estat possible, l'organització tenia un pla B a dins l'església.
El vespre plujós d'aquest diumenge contrastava amb la realitat de la processó de l'any passat, quan es va dedicar una pregària a demanar que plogués. "L'any passat vivíem amb l'angoixa de la sequera i avui és la pluja la que ens té nerviosos", ha dit Vilarrasa. "Però preferiríem no poder sortir perquè plou, que no pas perquè hi ha sequera o pandèmies o guerres", ha afegit.
Com marca la tradició, al capdavant de la processó, com fa 275 anys, han desfilat els dos cossos d'armats (soldats romans) -el grup més nombrós amb 75 membres- formant les llargues fileres equipats amb vesta i atxa i fent picar les seves llances a terra. Al mig, els portadors d'improperis. Tot seguit, el moment en què ha començat a ploure amb més intensitat: quan els portants del Sant Crist crucificat el treien i quan ha sortit la imatge del Davallament de la Creu, on la Mare de Déu té el seu fill Jesucrist en braços, mort després de la crucifixió.
Dir què representa la processó per a la ciutat de Vic és "difícil d'explicar", admet Gil Vilarrassa. Amb tot, ha apuntat que es tracta del "símbol de la fe més arrelada a la ciutat". "En la processó s'aglutinen persones de moltes sensibilitats culturals, religioses, polítiques", ha afegit. "És un punt d'unió de tot l'espectre social de la ciutat i també de la comarca", ha conclòs.
La processó de la Penitència de Vic, popularment coneguda com la dels Armats, va sortir per primer cop pels carrers de la ciutat l'any 1750. Ha conservat el caràcter sobri, sense música afegida i amb el silenci com a tret distintiu. Només compta amb el so dels timbals, les campanes, els armats picant amb les llances i el cant coral de l'Stabat Mater. Es tracta d'una de les processons més antigues de Catalunya.
Vilarrasa ha explicat que estan treballant perquè pugui ser declarada patrimoni immaterial de la humanitat per la UNESCO. També ha dit que enguany s'ha peticionat a la Generalitat que es reconegui els 275 anys de la congregació amb la Creu de Sant Jordi.