​Cal un nou aparcament al centre històric de Vic?

20 de maig de 2021
Des de la setmana passada ha entrat en vigor una nova normativa de la DGT en el que s'apliquen nous límits de velocitat de circulació de vehicles que haurien de servir per tal que les ciutats esdevinguin més sostenibles i saludables i al mateix temps reduir la sinistralitat viaria.

A Vic aquesta mesura s'ha anunciat per part de l'equip de govern com un avançament cap a una ciutat encara més sostenible i saludable on s'afavoreixi el desplegament de la pacificació del trànsit i es considerin a les persones com les protagonistes de les ciutats.

L'anunci d'aquesta nova mesura contrasta amb el de la previsió de construcció de l'aparcament Maria Àngels Anglada en ple centre històric de Vic. Un aparcament que difícilment pot respondre a una voluntat de transformar Vic en una ciutat més sostenible i saludable. Davant la idea d'aquesta construcció el primer que cal plantejar és si realment hi ha necessitat de places d'aparcament dins del recinte emmurallat de la ciutat, i què suposarà el fet de construir un aparcament en una zona dotada d'un ric patrimoni arquitectònic.

És evident que un aparcament al centre de la ciutat generarà encara més mobilitat de cotxes per dins del casc antic i d'altra banda, es pot posar molt en dubte que l'objectiu d'aquesta obra sigui afavorir l'aparcament pels veïns, ja que de les 40 places previstes, només 10 seran pels veïns.

Si el que es vol és donar més espai al vianant, promoure l'ús de la bicicleta, potenciar el transport públic, la intermodalitat i evitar més mobilitat de cotxes a les zones ja saturades, el que calen són polítiques fermes per a la mobilitat sostenible amb una visió global de ciutat i no més aparcaments al centre històric.