A finals del 2024 es va complir el desè aniversari de la creació del Centre Tecnològic BETA -sigla resultant de biodiversitat, ecologia, tecnologia ambiental i alimentària- de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC). La decisió de la seva creació va ser el desig de potenciar la recerca en l'àmbit del medi ambient i la sostenibilitat, una línia que interessava la Universitat com a element del seu compromís amb el territori on va néixer i de reconeixement a la importància de les seves accions per millorar la situació de sectors econòmics de les comarques d'influència.
En aquest període, el CT BETA, sota la direcció de Sergio Ponsá Salas i de Laia Llenas Argelaguet, ha tingut un creixement exponencial. Ha passat dels quatre investigadors que aplegava originalment a tenir-ne ara més d'un centenar, de quinze països diferents, i ha esdevingut una de les "joies de la corona" de la recerca a la nostra Universitat. Fidel a les raons de la seva creació, s'ha convertit en un centre d'ampli reconeixement internacional i ha participat com a coordinador o col·laborador en desenes de projectes europeus. Al mateix temps, manté una important línia de transferència de coneixement a empreses. Això li permet aplicar els resultats de la seva recerca a la solució dels problemes reals de la societat i del territori, fet que contribueix a millorar el benestar de les persones i de l'activitat econòmica. És aquesta la missió principal del centre: "Posar la recerca i la innovació al servei dels territoris rurals, per ajudar-los a ser més sostenibles, competitius i amb un millor equilibri amb el món urbà", com recull la seva web.
Les experteses del Centre Tecnològic BETA són múltiples. La principal és la utilització de les tecnologies ambientals per al tractament dels residus industrials i urbans per poder emprar-los de nou en els cicles vitals, el que es coneix com a bioeconomia circular. En aquesta direcció investiga com assolir una bona gestió dels sòls i dels productes fertilitzants per millorar la sostenibilitat de les pràctiques agrícoles. Una altra àrea important és l'impacte de la recerca i la innovació per a la sostenibilitat, un àmbit en què ha crescut molt i que implica tots els sectors, i que és d'especial interès per a les polítiques públiques.
El CT BETA es troba a la primera línia de l'aplicació del coneixement científic i tecnològic en la cerca de la sostenibilitat de les activitats humanes i en la lluita per a la conservació del medi ambient. En els seus primers deu anys d'activitat ha esdevingut un referent de les empreses del nostre territori que necessitin noves estratègies per optimitzar la seva activitat econòmica. Aquesta projecció ja ha superat l'àmbit osonenc per establir contactes amb institucions de les províncies de Girona i de Lleida, o de comarques com el Vallès Oriental, fet que reconeix la importància del BETA més enllà de la seva seu original.
Aquest 9 de gener celebrem l'efemèride dels deu anys del centre amb un acte, encapçalat pel president de la Generalitat, a les seves instal·lacions de Can Baumann, que a més n'inauguren una ampliació. No hi ha millor manera de reconèixer la contribució del CT BETA al creixement de la Universitat i al desenvolupament sostenible del país.