Que el canvi climàtic ens condueix a un probable col·lapse ecològic, econòmic i social és una idea difícil de negar. Que el causant del canvi climàtic és el model econòmic, basat en el creixement de la producció i el consum i en l’ús d’energies de procedència fòssil, també. Els científics de tot el món ens estan alertant que la transformació del model productiu i l’aposta per les energies renovables és peremptòria, si volem evitar que els nostres fills i nets hagin de sobreviure en un món contaminat, amb greus escassetats de recursos naturals, amb fenòmens meteorològics extrems i amb una situació de pobresa energètica generalitzada.
A Catalunya hi ha importants iniciatives per endegar la transformació energètica necessària. Algunes, realment històriques, com l’aerogenerador que en Pep Puig i altres heroics visionaris van impulsar a Vilopriu, ja fa més de trenta anys. D’altres, més recents i efectives, com la cooperativa Som Energia, que ja ha arribat a Osona als 1.000 socis de consumidors d’energia neta; o l’empresa olotina Wattia Innova, que va començar a fer assessorament energètic net ja fa un munt d’anys. Més recent és el projecte cooperatiu “Viure de l’aire del Cel”, que proporciona també energia neta a tots els seus partícips. Des de Vic, l’enginyer Ramon Sans ha dissenyat un model que permet calcular l’impacte econòmic i territorial de la transició energètica de Catalunya, amb uns resultats espectaculars, que el govern de la Generalitat coneix bé; malauradament, i suposo que condicionada per la complicada situació política del país, la Generalitat no acaba de posar fil a l’agulla a l’hora de crear l’Agència de l’Energia de Catalunya.
Aquest gener he tingut la sort de conèixer de primera mà una proposta realment engrescadora. Un projecte que pretén dinamitzar la transició energètica dels municipis catalans a través d’una plataforma virtual, anomenada Watteco. És una solució tecnològica que permet recompensar la producció local d’energia neta amb una criptomoneda d’ús local que, per tant, permetrà incentivar també el comerç de proximitat. La criptomoneda Watteco és un actiu digital o token que es crea i pren valor a partir de la generació d’energia neta, i que posteriorment pot ser utilitzada per comprar béns i serveis dins la comunitat on s’ha generat aquesta energia. El seu jove impulsor, Marcel Hidalgo, conjumina sàviament tres tipus de tecnologies: un dispositiu que compta l’energia generada per cada associat i que es comunica via WiFi amb els servidors del Blockchain; el mateix Blockchain, una base de dades distribuïda que emmagatzema i encripta la informació de tots els usuaris, projectes, contractes i transaccions, i la plataforma virtual a través de la qual interactuaran els usuaris i amb la qual es podrà gestionar la criptomoneda.
No és que un altre món sigui possible, és que és imprescindible si no volem que el s. XXI sigui el que ens retorna a l’edat mitjana. I el que mou el món és l’energia i les finances. Un projecte com aquest permet socialitzar ambdues, energia i finances. Energia neta i diner net per evitar el col·lapse. El capitalisme ha solucionat grans problemes a la humanitat en els darrers dos-cents anys, però n’ha generat d’altres que ens aboquen a l’abisme. Iniciatives com les que he descrit poden ser la solució. Pel bé de tots nosaltres, i de la generació que ens ve al darrere, els desitjo tots els èxits del món. No serà fàcil, perquè certa oligarquia espanyola, defensant els seus espuris interessos, farà el possible per posar bastons a les rodes. Però hem de tenir clar si volem anar endavant o endarrere. La Transició Energètica és el futur, i l’Antic Règim, inclosos combustibles fòssils, monarquia fòssil i oligopolis obsolets, el passat.
Energia neta, diner net
Ara a portada

- Enric Casulleras
- Doctor en Política Econòmica i professor a la UVic
Publicat el 08 de febrer de 2019 a les 07:00