Peixos, cap amunt!

29 d’abril de 2015
Hi ha gent, com un servidor, que, quan passa un pont, té la necessitat imperiosa de fer un cop d’ull per comprovar si hi ha peixos. Vici o passió, tant se val! Ara, de cara al bon temps, és fan molt visibles: si preneu paciència i, de bon matí o de capvespre, us esteu una estoneta a la vora d’alguna resclosa o caiguda d’aigua, és molt probable que en vegeu molts saltant.

Al mes de maig (essent més precisos, entre abril i juny), els barbs i les bagres (i molts altres peixos de riu, amb l'excepció de les truites, que ho fan a la tardor) senten un impuls irreprimible d'anar riu amunt. Els peixos s’han de poder desplaçar més o menys lluny al llarg dels rius o entre la mar i els rius i aiguamolls costaners.

Ho fan per raons diverses: per reproduir-se i alimentar-se als ambients adequats, per compensar els cops de riu o altres alteracions, retornant aigua amunt; o per dispersar-se, sobretot els alevins i joves. Uns s’estan únicament a l’interior d’una mateixa conca, d’altres se’n van fins a la mar o a l’oceà: és el cas de l’anguila i l’esturió.

El fet de no poder arribar a les àrees més adients per fresar, per reproduir-se, per exemple, per causa de l’existència d’una resclosa, els condueix inexorablement a la seva desaparició, com a mínim localment. Alguns recordaran que fins als anys setanta del segle passat encara es pescaven anguiles a Osona i el Ripollès. Les grans preses del Ter a Sau, Susqueda i el Pasteral ara ho impedeixen.

Per cridar l’atenció sobre aquest fet, cada penúltim dissabte de maig se celebra el “Dia del peix viatger”, una convocatòria internacional d’actes per aconseguir la implicació de la població en temes ambientals i, particularment, fer atenció en els peixos de riu i les seves migracions. La Fundació Catalunya-La Pedrera i el Centre d’Estudis dels Rius Mediterranis-Museu del Ter s’uneixen per impulsar tota una sèrie de propostes educatives i lúdiques al conjunt de Catalunya.

Enguany es farà el matí del dissabte 23 de maig, dia en què s’oferiran activitats perquè els participants aprenguin i s’impliquin en la conservació dels rius i els sistemes aquàtics en general, les espècies autòctones de peixos i les possibles solucions perquè puguin refer les seves migracions (des del mar fins a les capçaleres, i a l’inrevés). Entre d’altres localitats, des del Museu del Ter s’organitza una sortida per comprovar l’eficàcia de la rampa per a peixos de la resclosa de la Teula, inici del canal industrial de Manlleu, per ara, la més gran de Catalunya.