Ja fa una setmana que el cel va caure sobre Sant Pere de Torelló. La forta pedregada seca del divendres 2 d'agost ha provocat que el poble estigui vivint uns dies excepcionals, on la rutina és recuperar-se d'una situació catastròfica.
L'Ajuntament ha iniciat diverses mesures per ajudar els veïns afectats amb la gestió de tràmits administratius. Per exemple, el consistori ha obert una oficina d'atenció al ciutadà expressament per aquest tema, la qual serveix per engegar tràmits: "Els hi donem els models impresos i els hi recollim. Hem obert una oficina d'atenció", explica l'alcalde del poble, Jordi Fàbrega a Osona.com.
Imatges 72 hores després de la forta pedregada que va caure a Sant Pere de Torelló. 👇@AjSantPere@elnacionalcat@naciodigital@el9nou@324cat@settorello@versiorac1pic.twitter.com/dWkCe0mJJL
— Pere Viñeta (@PVinyeta) August 5, 2024
El consistori també ha facilitat que es puguin tramitar de manera més àgil les llicències d'obra per arreglar els teulats. En comptes d'haver-les de demanar, fer un projecte amb un arquitecte i una resolució, els ciutadans poden aconseguir la llicència amb pocs minuts i de manera gratuïta amb una declaració responsable. De moment, ja se n'han demanat unes 400.
Per altra banda, també s'està gestionant perquè empreses especialitzades en vidres de cotxes puguin instal·lar-se temporalment al poble amb carpes per poder atendre les desenes de veïns a qui la pedra els va esclafar les llunes i finestres.
"Fem tots els esforços haguts i per haver. Fa set dies que dormim poc, fent reunions, atenent la gent i resolent problemes", diu l'alcalde, qui afirmen que viuen un moment de "desesperació, cansament i angoixa".
L'administració, de vacances i poc efectiva
A la gravetat dels fets que va patir Sant Pere de Torelló fa una setmana, s'hi afegeix ara la dificultat amb què es troba l'Ajuntament per tramitar ajudes i documents.
Per començar, Fàbrega afirma que per part de l'Estat, la declaració de zona catastròfica no és com ens pensem i no té tants avantatges econòmics. "No existeix la zona catastròfica. Hi ha la zona d'afectació especial i la zona d'afectació greu, la qual es va utilitzar al volcà de la Palma", diu. "Ens hem adonat que la quantitat d'ajudes que hi ha per part de l'Estat, és ínfima. Són ajudes molt petites, de molt difícil accés per a la ciutadania", afegeix. Tot i això, el consistori treballa per poder aconseguir la declaració de zona d'afectació especial i té 30 dies per fer-ho després de la catàstrofe.
Per altra banda, l'alcalde també explica que la gestió de diferents tràmits o ajudes és molt complicada i més si és en un mes d'agost. "Ens adonem que som un país que davant les emergències estem molt poc preparats. No hi ha grans línies d'ajuts o són molt minses. A més, ens ha passat al mes d'agost i no trobem ningú. Som un país lluny d'una administració capdavantera. Som una administració tercermundista", diu Fàbrega.
Com a exemple, l'alcalde explica que van demanar ajuda a l'Institut Català de Finances sobre les ajudes i subvencions que podien accedir i es van trobar que tanquen fins al 25 d'agost.
L'alcalde de Sant Pere agraeix la predisposició d'alguns alts càrrecs a l'hora d'atendre'ls (els va trucar el president de la Generalitat o diferents consellers), però crítica la no materialització de les paraules: "La bona voluntat, la que vulguis i hi ha estat de sobre. A l'hora de materialitzar-ho, t'adones que tot és molt complex i lent, mentre que necessitem solucions molt més ràpides. Quan parlem de l'Estat, ja no vull ni parlar-ne. És una odissea de tramitacions", diu Fàbrega.
El canvi de govern tampoc està ajudant a l'Ajuntament de Torelló, ja que es troba que algunes subvencions com les de l'Agència de Residus per retirar les teulades d'amiant afectades per la pedregada estan bloquejades a l'espera del nou executiu.
Enmig d'aquesta situació, l'Ajuntament també està arreglant els desperfectes que han patit alguns edificis municipals com l'escola, la qual no té garantida la seva obertura al 100% el pròxim setembre. Paral·lament, s'està elaborant la factura econòmica dels desperfectes de la pedregada. Entre el que diguin els pèrits i el que reculli l'Ajuntament, es calcula que el cost pujarà a milions d'euros.