Usuaris de Sant Tomàs i la JONC comparteixen un assaig a l'Atlàntida de Vic

L'activitat busca fer més accessible la cultura a persones amb discapacitat i mostrar el seu poder transformador

Una quinzena d'usuaris de Sant Tomàs han compartit escenari amb la JONC a l'Atlàntida de Vic.
Una quinzena d'usuaris de Sant Tomàs han compartit escenari amb la JONC a l'Atlàntida de Vic. | L.Busquets/ACN
Redacció
12 de juliol del 2024
Actualitzat a les 15:31h

Un total de 15 usuaris de Sant Tomàs, entitat que treballa amb persones amb discapacitat, han compartit escenari amb els músics de la JONC, la Jove Orquestra Nacional de Catalunya. Durant uns dies han fet un taller amb instruments de fàcil maneig i aquest divendres han portat a la pràctica el "gaudi" de fer música en grup durant un assaig a l'Atlàntida de Vic. Entre el públic també hi havia usuaris de la institució.

Es tracta d'una activitat "transformadora", segons els impulsors, perquè busca acostar la cultura a persones que no acostumen a tenir-hi accés. "M'agrada la música, però no havia anat mai a veure una orquestra", ha explicat una de les participants, Elisabet Puigcorbé, que s'ha encarregat de tocar la granota. És una de les activitats incloses en el 30è aniversari de la JONC.

sant tomas jonc comperteixen musica assaig atlantida vic laura busquets acn nacio osona
Usuaris de Sant Tomàs participen en un assaig de la JONC a l'Atlàntida de Vic.L.Busquets/ACN

No és la primera vegada que aquestes dues entitats col·laboren. Enguany ho han fet amb un taller que ha conclòs amb la participació d'un assaig a l'Atlàntida de Vic. El responsable del taller i exmembre de la JONC, Quico Pugès, ha explicat com han treballat les partitures. Concretament, la peça d'Alberto Ginastera titulada Glosses sobre temes de Pau Casals.

A tall d'exemple, ha detallat que els usuaris de Sant Tomàs han practicat amb instruments de fàcil maneig per recrear sons de la naturalesa, com ara el cant dels ocells o sonoritats al bosc. Es tracta d'un fons sonor que complementa molt bé, ha dit, el repertori estrictament musical interpretat per la JONC. "Es busca que els instruments de fusta semblin ocells o les seccions de corda, més tribals", ha afegit.

Pugès defensa que totes les persones han de poder tenir accés a la música: "Tothom és músic i ho pot ser". També ha posat en valor l'"entusiasme" i les ganes d'aprendre dels usuaris de Sant Tomàs.

L'experiència enriquidora pels músics

L'experiència també ha sigut molt enriquidora per als mateixos músics de la JONC, segons ha assegurat el seu director artístic, Manel Valdivieso. "Que aquests usuaris de Sant Tomàs siguin directes, francs i mostrin la reacció de la música és una cosa que impacta molt els joves de la JONC", ha afirmat, tot dient que "han tingut la sort de poder tocar amb ells" i veure l'"efecte directe" i beneficiós de la música en les persones. Per Valdivieso, han pres consciència de la capacitat de l'art de "transformar" amb una activitat molt exemplificadora.

sant tomas jonc comperteixen musica assaig atlantida vic laura busquets acn nacio osona2
Una usuària de Sant Tomàs durant l'assaig amb la JONC a l'Atlàntida de Vic.L.Busquets/ACN

Per la seva banda, Abel Fontanet, un dels psicòlegs de Sant Tomàs, ha remarcat que la principal satisfacció pels usuaris, de diferents edats, és de compartir el "gaudi" de fer música en grup. "La pretensió no és alta, es tracta que participin en una activitat que no tindrien al seu abast", ha dit. És el cas de l'Elisabet Puigcorbé, per qui era el primer cop que veia una orquestra. L'experiència de tocar un instrument ha sigut molt positiu. "Ho he après de seguida i m'ha agradat molt", ha afirmat, tota afegint que li encantaria repetir un altre cop. Per Puigcorbé, aquesta ha estat la primera vegada que ha vist en directe una orquestra de grans dimensions com la JONC.

Arxivat a