Vic aposta per un nou model d'intervenció socioeducatiu «més preventiu» i amb més accions a l'espai públic

El projecte posa el focus en infants i joves, oferint acompanyament a les famílies, amb l'objectiu d'enfortir la cohesió social i la convivència

L'Ajuntament de Vic planteja un nou model d'intervenció socioeducatiu més preventiu i menys reactiu.
L'Ajuntament de Vic planteja un nou model d'intervenció socioeducatiu més preventiu i menys reactiu. | L.Busquets/ACN
04 d'octubre de 2024, 13:00
Actualitzat: 08 d'octubre, 18:20h

L'Ajuntament de Vic busca un canvi "essencial" en matèria de cohesió social i convivència a la ciutat. És per aquest motiu que el consistori aposta per a un nou model d'intervenció socioeducativa enfocat a reforçar les accions, sobretot, en l'espai públic i poder identificar, així, les necessitats socials de la capital d'Osona i oferir solucions efectives des d'un treball comunitari i transversal coordinat des de les àrees de Joves, Benestar i Família, Mediació i Ciutadania.

El nou enfocament posa el focus en els infants i els joves, tot oferint també acompanyament a les famílies. Des d'una mirada restaurativa, s'apostarà per desplegar intervencions "des de la prevenció i no tant des de la reacció" i es busca la complicitat de totes les entitats de la ciutat.

Actualment, a Vic hi ha gairebé 14.000 infants i joves d'entre 0 i 19 anys, dels quals 1.157 requereixen intervenció, el que representa el 8,8% del total. El nou model busca aturar la tendència a l'alça i, fins i tot, disminuir-lo.

"El context actual demana fer les coses diferents per obtenir resultats diferents", apunta la regidora de Benestar i Família, Núria Homs. Per la seva banda, la regidora d'Educació, Elisabet Franquesa, detalla que és un projecte "viu" que implica "un canvi de mirada".

Més prevenció

El nou model d'intervenció socioeducatiu de Vic aposta per a treballar a través d'una mirada restaurativa i des de la prevenció tot reforçant les accions a l'espai públic. Suposa un canvi de paradigma envers les polítiques que s'han desplegat els darrers anys des de l'Ajuntament perquè "el context actual demana fer les coses diferents per obtenir resultats diferents", explica la regidora Núria Homs.

La regidora de Benestar i Família detalla que, a partir del nou projecte, es volen desplegar intervencions "no tant des de la reacció, sinó que ens hem d'anticipar", actuar "en l'espai natural de les persones i no des dels despatxos" i "aprofitar els recursos de la ciutat", on hi ha desenes d'espais d'inclusió i cohesió social.

presentacio nou model isocioeducatiu vic nacio osona
Les regidores Núria Homs i Elisabet Franquesa han presentat el nou model socioeducatiu de Vic.Osona.com

Homs també remarca que es vol "fugir" de "les propostes que segreguen" i reivindica que es tracta d'un "canvi profund" per "trencar dinàmiques i maneres de fer".

"És un treball transversal per veure què podem fer, què és el que preocupa, quines dades tenim a Vic i què volem canviar", apunta la regidora d'Educació, Elisabet Franquesa. El nou enfocament implica "un canvi de mirada" i "és una oportunitat per avançar", insisteix, tot afegint que "és un projecte viu que anirà creixent".

Com s'aterrarà el nou model?

El nou model treballarà amb tres nivells d'intervenció –el preventiu, el de risc moderat i el de risc greu- amb una cartera de serveis pròpia de la qual formen part totes les entitats de Vic, així com equipaments culturals o la xarxa educacional de la ciutat.

Es disposarà de diferents equips d'intervenció –el Departament de Benestar i Família incorpora sis integradors socials- i es potenciarà tenir més presència a l'espai públic, més agilitat en la presa de decisions o l'increment de la intervenció directa afavorint el diàleg i les relacions.

Els resultats de la nova proposta, tal com explica Anna Rufí, directora de l'àrea de Benestar i Família, seran palpables en els pròxims anys, i l'objectiu final és aconseguir "una ciutat cohesionada on tots puguem viure i tirar endavant noves oportunitats".

Arxivat a