Augmentar l'IBI als hotels de luxe, la proposta dels comuns a Collboni per aprovar-li el pla fiscal

Janet Sanz ha defensat també la petició de doblar el preu de les entrades al Park Güell, eminentment visitat per turistes, i abocar els ingressos que se'n rebin a "revertir les conseqüències de la massificació"

Un grup de turistes, a l'aparcament d'autocars del Park Güell
Un grup de turistes, a l'aparcament d'autocars del Park Güell | Hugo Fernández
10 d'octubre de 2024, 18:44

El turisme està sent la gran carpeta de les ordenances fiscals del 2025 a l'Ajuntament de Barcelona. Almenys entre les formacions que l'alcalde de la ciutat, Jaume Collboni, presenta com a prioritàries. Si dimarts ERC plantejava doblar l'actual recàrrec barceloní als turistes per persona i dia, fins arribar als 8 euros, aquest dijous els comuns han destapat la seva proposta per negociar el pla fiscal del PSC a la capital catalana amb un focus semblant. Dues de les propostes que la nova líder dels comuns, Janet Sanz, ha posat sobre la taula tenen a veure directament amb el turisme i una tercera, indirectament. La més destacada és la que proposa fer créixer l'Impost sobre els Béns Immobles (IBI) als hotels de luxe. La mesura forma part d'unes negociacions que s'han de resoldre la setmana vinent com a tard, si el govern municipal vol aprovar inicialment la proposta d'ordenances fiscals a l'Ajuntament.

El plantejament de BComú, de fet, és apujar els impostos pels immobles als hotels luxosos, els palaus de congressos i els centres comercials al màxim legal. Hi ha 224 establiments d'aquesta mena a la ciutat, segon els comptes de la formació. Ara bé, 208 en són hotels. Fins ara pagaven un 1% d'IBI, una xifra que per als comuns queda massa a prop del 0,66% que paguen els veïns de la ciutat amb immobles al seu nom. Ara, reclamen que aquesta recaptació arribi a l'1,3% per als hotels de màxim nivell. Això "suposaria més de 10 milions d'euros anuals en recaptacions", remarquen des de la formació. 

El segon front obert al voltant de les ordenances fiscals -els impostos i taxes que quedaran instaurats al municipi l'any vinent- que ha volgut destacar Janet Sanz és el doblament del preu de les entrades del Park Güell. Passar-la de 10 euros a 20 euros. El partit que fins ara ha liderat Ada Colau assegura que en el 97% dels casos les entrades les adquireixen els turistes i que "els preus públics que la ciutat posa al parc haurien d’assimilar-se al que costa entrar a la Sagrada Família". A banda, Sanz ha remarcat que els veïns n'estan cada vegada més farts -ho ha fet mencionant exemples com les protestes per la desfilada de Louis Vuitton- i ha establert la necessitat de dedicar els ingressos del Park Güell a "revertir les conseqüències de la massificació”.

A banda, els comuns també han volgut treure un tema recurrent de les ordenances fiscals: les terrasses. Ara bé, no hi han posat la banya en la taxa vinculada a les taules i cadires, com és habitual, sinó que s'han centrat en un altre matís. Han reclamat a Collboni més contundència en les sancions als que incompleixen l'ordenança de terrasses. "A carrers com Enric Granados hi ha molts incompliments i l’Ajuntament ha de vetllar perquè els incompliments tinguin una resposta ferma", ha reblat Sanz. Així, s'han plantejat unes sancions econòmiques que suposin un mínim de 750 euros per les faltes greus i de 1.500 euros per les faltes molt greus. El relat de Barcelona en Comú és que cal canviar una dinàmica actual, que és que actualment surt a compte posar més taules de les permeses al carrer i pagar les multes quan t'enxampin que respectar els límits del negoci.

De moment, l'equip socialista no ha s'ha posicionat sobre les ordenances fiscals ni sobre els plantejaments concrets de l'oposició. La gran prova de foc inicial serà la setmana vinent, a la comissió d'Economia i Hisenda. Llavors, s'intentarà aprovar inicialment la proposta del govern municipal, i Collboni ha d'arribar amb els deures fets si vol passar-la. L'any passat no se'n va sortir. Si aquest any ho aconsegueix, encara quedarà l'altra gran carpeta que barreja maldecaps polítics i propostes econòmiques: els pressupostos. En aquest sentit, alguns grups també ja han posat les seves exigències clarament sobre el tauler de joc.