Boye dona per fet que Puigdemont serà detingut quan torni a Catalunya: «Un atac a la democràcia»

L'advocat de l'expresident lamenta que el Suprem no estigui aplicant l'amnistia i assenyala que no cal donar pistes sobre el retorn per esquivar els moviments de la justícia

Gonzalo Boye i Carles Puigdemont.
Gonzalo Boye i Carles Puigdemont. | ACN
28 de juliol del 2024
Actualitzat a les 9:20h

Gonzalo Boye, advocat de Carles Puigdemont, ha donat per fet que l'expresident serà detingut quan torni a Catalunya. L'endemà que el líder de Junts assenyalés que tornaria "peti qui peti" al Parlament pel ple d'investidura, Boye ha assenyalat que seria "molt greu", perquè suposaria un "atac a la democràcia". Puigdemont va indicar, en la seva intervenció davant dels militants de Junts congregats a la Catalunya Nord, que només un "cop d'estat" podria impedir que emprengués el camí de retorn.

L'escenari que es preveu és una detenció? "L'escenari està obert, però el president mai ha supeditat les actuacions polítiques al que digui el Suprem", ha respost Boye. Es pot donar el cas que sigui detingut al Parlament? "Em semblaria molt greu que passés", ha indicat l'advocat, que ho ha definit com a "atac a la democràcia" en cas que passi. La defensa assegura que treballa en múltiples possibilitats, però ha indicat que no les faran públiques per no donar "pistes". "L'ordre de detenció no té els fonaments bàsics. És molt trist que el tribunal estigui en mans de Vox", ha ressaltat el lletrat, que ha donat per fet que Puigdemont serà detingut quan travessi la frontera espanyola des de França.

El debat d'investidura encara no té data, perquè no està tancat el preacord entre ERC i el PSC i encara s'hauria de validar per part de les bases republicanes un cop es rubriqui. La consulta a la militància d'ERC està programada per l'1 d'agost, la qual cosa situaria la tria de Salvador Illa a partir del 5 d'agost. "Seré al Parlament", va garantir Puigdemont, que també ha demanat a les "autoritats" -no ha dit quines- impedir una detenció que seria "il·legal". Segons l'expresident, ara es diposa de més elements per defensar-se de l'estratègia judicial de l'Estat, perquè hi ha resolucions de les Nacions Unides en contra de l'empresonament dels presos polítics després del referèndum.

Puigdemont va indicar que venen dies "crítics", perquè el PSC d'Illa s'assembla a Josep Borrell i no a Pasqual Maragall. "Això és una amenaça", va apuntar l'expresident, que va lamentar el "desafiament a la democràcia" del Suprem a l'hora de negar a aplicar l'amnistia. "Donen a la política espanyola aires de cop d'estat que es comencen a percebre arreu. Abans hi havia els Tejero, els Milans del Bosch i els Armada, però volen el mateix que els d'ara: que un Parlament no prengui decisions", va remarcar. Davant d'això, va lamentar que Pedro Sánchez no hagi dit res sobre la inaplicació de l'amnistia, i el va acusar de parlar només quan la justícia actua contra la seva dona, Begoña Gómez.

Bona part de les inquietuds dels dirigents de Junts congregats aquest dissabte a la llera del riu Tec, en una zona d'arbres i ombra, passava per saber en quin punt es troba el pacte entre el PSC i ERC per investir Illa. I, sobretot, per intuir què farà la militància dels republicans. La negociació està encarrilada i s'encamina cap al moment de fer pública l'entesa, que si tot segueix el calendari previst serà sotmesa a consulta dijous vinent. A la direcció d'ERC hi ha inquietud sobre què faran les bases, perquè tombar l'acord -o que fos validat amb un percentatge escàs- ampliaria la crisi que viuen els republicans. El termini màxim per evitar unes noves eleccions -que serien a l'octubre- és el 26 d'agost.