Cimera entre Parlon i Junts sobre seguretat abans del debat de política general al Parlament

La consellera d'Interior i els juntaires, que coincideixen en el diagnòstic sobre la situació que viu el país, emmarquen a la trobada en una primera presa de contacte; Parlon també es reuneix aquesta tarda amb els comuns

La consellera Parlon durant la primera compareixença a la comissió d'Interior
La consellera Parlon durant la primera compareixença a la comissió d'Interior | Hugo Fernández
07 d'octubre de 2024, 13:48
Actualitzat: 15:09h

La consellera d'Interior, Núria Parlon, s'ha reunit aquest dilluns amb el grup parlamentari de Junts, per compartir posicions en l'àmbit de seguretat. La reunió, que des d'Interior emmarquen en una ronda de contactes amb tots els grups per traslladar els punts de vista i saber de primera mà quines són les prioritats i preocupacions, arriba poques hores abans del debat de política general, que arrenca aquest dimarts al Parlament, i després d'haver mostrat certa sintonia en la primera compareixença a la comissió d'Interior.

Fonts de la conselleria consultades per Nació detallen que ha estat una reunió "positiva i tranquil·la" per "compartir posicions". Les diputades Jeannine Abella i Sònia Martínez, representants de Junts en aquest àmbit, han assistit a la trobada, que s'ha fet a la seu del Departament. Des de Junts expliquen que ha estat una reunió per conèixer les propostes d'Interior i han traslladat a la consellera que "vetllaran perquè tots els cossos de seguretat i emergències estiguin ben representats". Fonts de la formació  assenyalen que ha estat una reunió a petició d'Interior i que s'ha parlat de més qüestions, a part de seguretat.

Parlon vol reunir-se amb els grups per tenir una primera presa de contacte i detallar-los el que ja va explicar en la primera compareixença al Parlament. Ja s'ha reunit amb el PSC i aquesta tarda serà el torn dels comuns, socis de Salvador Illa, malgrat que en l'acord d'investidura no van aconseguir arribar a punts d'entesa en matèria de seguretat. Encara no hi ha programada la reunió amb ERC. A les portes del debat de política general, les fonts consultades eviten concretar si hi haurà propostes conjuntes en matèria de seguretat, una de les prioritats del Govern d'Illa, però els socialistes en presentaran una sobre l'ampliació dels cossos de seguretat i emergències.

Sintonia al Parlament

La compareixença de Parlon a la comissió d'Interior va evidenciar la sintonia de la consellera amb Junts pel que fa al diagnòstic dels problemes de seguretat que pateix el país, i també van coincidir en les receptes per donar-hi resposta. "Ha fet una bona radiografia del problema que tenim", va dir Abella, portaveu juntaire a la comissió d'Interior, que va admetre que compartien "la majoria" de polítiques i mesures anunciades per la consellera. Parlon es va mostrar "totalment d'acord" amb els plantejaments de Junts sobre la importància de la dimensió preventiva de la seguretat, de millorar les percepcions d'inseguretat i de "combatre els principals delictes".

En comissió, Interior i Junts van coincidir a assenyalar que les dades delinqüencials "són dolentes", o el problema de la multireincidència, les ocupacions, l'ús d'armes blanques, el tràfic de marihuana o les agressions sexuals. Parlon i juntaires també estan d'acord que no n'hi haurà prou amb 22.000 agents l'any 2030, i que caldrà fer esforços per augmentar la plantilla. Interior ja ha anunciat 400 places més de Mossos en la darrera convocatòria

Més distància amb els socis d'investidura

Pel que fa als socis d'investidura, ERC i comuns van marcar distàncies amb el punt de vista d'Interior, malgrat emplaçar-se a treballar conjuntament per teixir consensos. La portaveu republicana a la comissió d'Interior, Laia Cañigueral, va limitar el suport al compliment dels acords d'investidura, que no fan referència a la recepta contra la inseguretat. Més contundent va ser el portaveu dels comuns. "Tenim molta feina al davant per posar-nos d'acord", va dir Andrés García Berrio, que va alertar dels riscos de caure en el "populisme punitiu" o la "criminalització de la pobresa".