Illa reforça Sánchez a Madrid en plena pugna amb la dreta per les essències de la Constitució

El sobiranisme s'absenta de la celebració del 6 de desembre mentre les forces d'esquerra criden a blindar l'habitatge i els drets socials, en contraposició a una dreta que denuncia una suposada "deconstrucció constitucional"

Sánchez i Illa se saluden al Congrés
Sánchez i Illa se saluden al Congrés | Europa Press
06 de desembre de 2024, 13:46

Convertir en normal el que fins ara ha estat excepcional. Així es podria resumir la filosofia que amara el retorn de la Generalitat a la commemoració del dia de la Constitució en el 46è aniversari de l'aprovació de la Carta Magna, el 1978. Salvador Illa, entestat en la "normalització" de les relacions amb Espanya des de la seva arribada a Palau, ha estat aquest divendres a Madrid i ha fet una crida a "no apropiar-se de la Constitució", en al·lusió clara a les forces de la dreta espanyola.

Illa ha reforçat les posicions de Pedro Sánchez, en un paper que li és còmode, el suport al president espanyol pel flanc més moderat i menys polaritzador. El líder dels socialistes catalans ha defensat que la Constitució espanyola "és fruit d'un acord entre diversos" i és "el símbol d'unió de diferents visions" en benefici d'un projecte comú. Ho ha dit a les portes del Congrés dels Diputats, abans dels actes de commemoració del referèndum constitucional. 

El president de la Generalitat ha sostingut que el text ha permès "avançar molt", tot i que encara "queda molt" en àmbits com l'habitatge, una de les línies de defensa del text constitucional des  de l'esquerra espanyola. "Fan mal aquells que s'apropien d'ella. No l'entenen i no li fan cap favor, i menys quan la fan servir com una arma llancívola", ha afegit. 

La presència d'Illa a Madrid segueix la línia ja iniciada de represa de la normalitat institucional que ja es va plasmar pel que fa a les relacions amb la Corona i també amb motiu de la darrera celebració del 12 d'octubre. I amb el mateix enfocament que va tenir el seu recent viatge a Brussel·les, on va escenificar un "retorn" de la Generalitat al cor de les institucions comunitàries. 

Paradoxalment, aquesta aposta per la serenor institucional d'Illa es produeix just en el moment de més crispació en la política espanyola. La celebració del 6 de desembre ha explicitat també com la polarització es plasma a l'hora d'interpretar el text constitucional, convertit en un estri més d'agitació. Mentre els partits progressistes subratllen els aspectes més avançats de la llei, les formacions de dreta destaquen la defensa que fa de la "unitat" espanyola i alerten contra un suposat intent sanchista d'anul·lar-la.

Aquest divendres al matí, Sánchez ha definit la Constitució espanyola com un text "visionari i pioner", assenyalant que celebra el dia "amb el cor a València", ha destacat del text constitucional alguns dels articles més progressius, com els que consagren la igualtat entre les persones, la protecció dels drets laborals dels treballadors i el dret a un planeta net. Sánchez s'ha mostrat partidari de reformar alguns articles de la Constitució per "blindar" drets adquirits com l'avortament, el matrimoni homosexual o la revalorització de les pensions davant l'"avanç reaccionari"

Una línia similar a la del Sumar de Yolanda Díaz, que des de Mèxic, on està de viatge oficial, ha assegurat que la millor manera de commemorar el text és fent-lo complir en "habitatge, sanitat, educació i drets laborals". Des de les forces de l'esquerra espanyola, només Podem s'ha desmarcat de la festa, amb unes declaracions de Ione Belarra reclamant una nova Constitució per "posar fi al règim del 78" i avançar cap a una república plurinacional.  

"Deconstrucció constitucional"

Per la seva banda, el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha acusat Sánchez de "deteriorar" la independència judicial i obrir un procés de "deconstrucció" constitucional, que ha atribuït als seus socis. "Està disposat, per un grapat de vots al Congrés, a inculcar el virus de la destrucció constitucional. Sap que amb els seus socis no es pot governar d'acord amb la Constitució".

Avui mateix, la fundació FAES que presideix l'expresident espanyol José María Aznar invocava "l'esperit" de la Constitució per advertir contra lectures del text que anessin contra "tota la nació". FAES adverteix contra la disgregació: "La fórmula autonòmica es va oferir com una forma de conviure amb la nostra diversitat, amb l'objectiu de mitigar els seus inconvenients sense la utòpica il·lusió d'eliminar-los".

El sobiranisme, absent

En la celebració constitucional no hi han estat presents representants de les formacions sobiranistes catalanes, basques i gallegues. ERC, Junts, PNBBildu i BNG no han enviat representats a la festa mentre l'esquerra abertzale reclamava que es reconegués la personalitat nacional d'Euskal Herria, tot recordant que el País Basc no va votar la Constitució en el referèndum del 1978.

Per deixar clar que el 6 de desembre no interpel·la els republicans, l'expresident d'ERC i presidenciable per Militància Decidim (MC), Oriol Junqueras, ha alertat aquest divendres el PSC que "no hi haurà cap acord de pressupostos ni de cap altra mena si no compleix els acords que ha signat", com per exemple el del finançament o la condonació del fons de liquiditat autonòmica (FLA). Junqueras ha recomanat al president Illa que "es dediqui a complir els acords".