La Generalitat reclama a la Moncloa que no endarrereixi el diàleg per la guerra a Ucraïna

"En cap cas és un condicionant, no té res a veure", assenyala la portaveu del Govern, Patrícia Plaja; la mesa de negociació continua sense trobar espai en el calendari

Reunió del Govern de l'1 de març del 2022.
Reunió del Govern de l'1 de març del 2022. | Govern
01 de març de 2022
Actualitzat: 15 de gener de 2024, 16:54h
La guerra a Ucraïna no és un "condicionant" per posar data a la taula de diàleg. "No té res a veure", ha insistit aquest dimarts la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, en la roda de premsa posterior al consell executiu. La setmana passada, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, va suspendre la conferència de presidents previsat per divendres davant l'esclat del conflicte armat a l'est d'Europa i protagonitzat pel règim de Vladímir Putin. Tot i que existia el compromís de celebrar la mesa de negociació en les primeres setmanes de l'any, s'ha arribat al marçs sense cita.

La decisió d'Aragonès de no anar a la conferència de presidents autonòmics -finalment suspesa- es va sumar al fet que la relació amb Madrid estigui embarrancada. "Es va dir que el gruix d'aquesta taula havia de ser discreta i allunyada dels focus, de manera que no es faria retransmissió en directe ni en diferit de la feina entre governs. Això és el que s'està fent", va indicar la setmana passada Plaja. Sobre la data, va indicar que el Govern voldria que "ja s'hagués fet" o que es fes "tan aviat com sigui possible". "El que és important són els avenços. S'està treballant per una data que vagi bé a les dues parts", va ressaltar Plaja. Després de la reunió de la comissió bilateral del 18 de febrer a Palau, la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, va indicar que li "constava" que en qüestió de setmanes es fixaria data per la mesa de negociació.

Des d'ERC admeten que les negociacions estan encallades, malgrat que el diàleg amb la Moncloa és fluid, i consideren que la divisió independentista no ajuda a l'hora de posicionar el conflicte amb Catalunya com una prioritat en l'agenda de Sánchez perquè debilita la posició de la part catalana. "Tenen l'oposició a dins", assenyalen sovint des de les files socialistes, que consideren que el Govern està "trencat". Això se suma als interessos electorals de Sánchez, que tot just acaba de deixar enrere unes eleccions a Castella i Lleó on el PSOE ha fet figa davant l'ascens de les dretes.

Al mateix temps, però, els republicans mantenen que la taula continuarà sent la gran aposta estratègica perquè, subratllen, la resta d'actors independentistes tampoc tenen un pla alternatiu ni Sánchez una majoria al Congrés que no passi pels vots republicans. A més, sostenen que en tota negociació la part inicial és sempre la més costosa d'arrencar. "Més enllà de les crítiques, la realitat és que la nostra proposta és l'única", defensen des del quadre de comandament republicà, que consideren que l'episodi de la gestió de l'escó de Pau Juvillà que ha fet Laura Borràs al Parlament "deixa en evidència" el discurs públic sobre la confrontació de Junts. 

Amb tot, els d'Oriol Junqueras fan mans i mànigues per forçar una data. La secretària general adjunta d'ERC, Marta Vilalta, ja va avisar dilluns el govern de Sánchez que l'episodi de la reforma laboral evidencia que no disposa d'una altra aritmètica que no sigui la que inclou els 13 diputats republicans al Congrés. La llei d'habitatge, la de famílies, la derogació de la llei mordassa o la llei de memòria històrica són només alguns exemples de votacions que no podran prosperar sense el suport dels republicans. L'absència a la conferència de presidents també s'emmarca en aquesta voluntat de collar la Moncloa per intentar desencallar la taula i insistir que la Generalitat vol ser tractada de tu a tu en una negociació bilateral amb l'Estat.