Les conselleries acceleren per aprovar al setembre el pla de Govern

Cada departament es troba immers en el procés de fixar les prioritats de la legislatura de cara a un retorn de vacances que estarà marcat per la taula de diàleg i l'elaboració dels pressupostos

Reunió del Govern d'aquest dimarts, 6 de juliol.
Reunió del Govern d'aquest dimarts, 6 de juliol. | Govern
11 de juliol del 2021
Actualitzat a les 21:26h
Mitja hora abans que arrenqui oficialment la reunió del Govern, bona part dels consellers comparteixen sala. És un moment distès, informal, que serveix per travar complicitats en un Govern que és majoritàriament nou. Pràcticament al mateix temps, es reuneixen el president Pere Aragonès, el vicepresident Jordi Puigneró i la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, per coordinar els missatges i passar revista a l'agenda de la setmana. L'executiu aspira a allunyar-se de l'ombra de les discrepàncies de l'anterior legislatura i accelera per tenir preparat el programa de Govern per al mes de setembre, segons detallen diverses fonts consultades per NacióDigital.

El pla de Govern és el recull de totes les mesures que, departament per departament, el gabinet català pretén aprovar al llarg de la legislatura. Abans de prendre possessió, Aragonès ja va reunir-se un per un amb els nous consellers per fer-los encàrrecs concrets i per saber quines havien de ser les prioritats de cada àmbit. Al llarg dels tres mesos de negociació i del temps que va passar ocupant les funcions de president després de la inhabilitació de Quim Torra, el dirigent d'ERC ja va anar anotant les línies mestres del futur executiu, i ara els consellers estan immersos en la preparació del pla per cada àrea. Són dies d'activitat interna als despatxos mentre a cada departament s'intenta fer greixar els equips que han triat els consellers per la nova etapa.

El full de ruta de l'executiu estarà tan marcat per la resolució del conflicte -amb l'autodeterminació i l'amnistia com a eixos principals de la negociació amb l'Estat- com per les necessitats econòmiques derivades de la crisi del coronavirus, ara desbocada pel que fa a nombre de contagis malgrat l'acceleració en la vacunació. Aragonès, només aterrar a Palau, va encarregar a Vilagrà que coordinés el pla de xoc social, que en el debat d'investidura va quantificar en 700 milions d'euros. Aquest eix lliga amb l'elaboració dels pressupostos, un altre dels aspectes que la Generalitat abordarà entre finals d'estiu i principis de tardor. Tenint en compte que s'ha renunciat a elaborar els del 2021, s'espera diligència a l'hora de preparar els de l'any vinent. 

L'encarregat de fer-ho serà Jaume Giró, fitxatge estrella de Junts en la formació de Govern. Aquesta setmana s'ha guanyat el respecte de bona part dels seus companys -inclòs el de Puigneró, amb qui va compartir taula per dinar dimecres, coincidint amb el ple del Parlament- per la posada en marxa del fons complementari de riscos amb el qual la Generalitat farà costat als encausats davant del Tribunal de Comptes. El mecanisme, en el qual també hi ha participat Presidència, és ara escrutat pel govern espanyol, que no descarta portar-lo al Tribunal Constitucional (TC). Mentrestant, el PSC, el PP i Ciutadans ja l'han elevat al Consell de Garanties Estatutàries.

Giró té el repte d'elaborar uns comptes marcats per les conseqüències de la pandèmia, la davallada d'ingressos per l'aturada parcial de l'economia i la necessitat de fer més robust el sistema sanitari, exhaust després de cinc onades de coronavirus. A banda, també haurà de complir -encara que sigui gradualment- amb demandes sectorials ja exposades en l'acord de legislatura entre ERC i Junts, com és el cas d'elevar el pressupost de Cultura fins al 2% del total. Des del partit de Carles Puigdemont confien que, malgrat el seu perfil com a exalt directiu de La Caixa, serà capaç d'entendre's amb la CUP, grup indispensable per la llum  verda als comptes. Tot plegat, a banda, a l'espera del repartiment dels fons europeus, que estaran gestionats en una comissió interdepartamental amb tots els consellers i el vot de qualitat del president. 

Debat de política general després de la taula de diàleg
El pla de Govern, a banda, està íntimament lligat amb la celebració al Parlament del debat de política general, el primer que afrontarà Aragonès com a president. Hi desgranarà el pla de Govern, però també els avenços -si és que hi són- en el diàleg amb l'Estat. La taula de negociació es reunirà la setmana del 13 de setembre enmig de posicions discrepants sobre la sortida política al conflicte. En la delegació catalana estan confirmats el president i Puigneró, i també es dona per fet que hi serà Vilagrà. A diferència de l'anterior cita, celebrada el 26 de febrer del 2020 a Madrid, damunt la taula hi ha que només s'hi asseguin, en la part catalana, membres de l'executiu. S'hi arribarà havent constituït l'acord nacional per l'autodeterminació i l'amnistia.

El Govern té molt interès en desvincular la comissió bilateral d'aquest juliol de la taula de diàleg, perquè aspira a diferenciar les qüestions del dia a dia -finançament i traspassos- de la negociació sobre la resolució del conflicte. La bilateral no es reuneix des de l'1 d'agost del 2018, i en l'anterior legislatura tampoc va ser fructífera. Una altra negociació que impactarà en el dia a dia del Govern és la dels pressupostos generals de l'Estat, tot i que Aragonès vulgui desvincular-los del diàleg amb Sánchez. ERC va aprovar els últims comptes del govern espanyol, i Junts vol jugar aquesta vegada la partida a través d'una negociació conjunta al Congrés dels Diputats.

"Per separat, hem obtingut resultats insignificants", assenyalava aquest divendres Jordi Sànchez, secretari general de Junts, des de les Terres de l'Ebre. El setembre serà un mes clau per al nou Govern, que també comença a vertebrar tots els mecanismes de coordinació inclosos en l'acord de legislatura. Uns mecanismes que es posaran a prova amb cada negociació a Madrid i, sobretot, amb cada novetat relacionada amb la taula de diàleg. Molts aspectes a comentar en les reunions informals de consellers de cada dimarts al matí i, sobretot, en la cita a tres entre Aragonès, Puigneró i Vilagrà.
Arxivat a