La proposta per limitar els lloguers de temporada inicia el seu camí al Congrés dels Diputats després que Junts hagi canviat de posició i finalment hagi permès la discussió de la iniciativa registrada per ERC, Sumar, Bildu, BNG i Podem. La formació de Carles Puigdemont, que va votar en contra d'una iniciativa similar -al costat del PP i Vox- el mes de setembre, ha votat al costat de la resta de formacions que conformen la majoria de la investidura de Pedro Sánchez i la proposta ha superat el primer tràmit, el de la presa en consideració. Ara bé, ho ha fet amb una advertència clara: en cap cas suposa un "sí" al text final.
"És un sí al debat. No és un sí al text", ha advertit des de l'hemicicle la diputada juntaire Marta Madrenas, que també ha explicat que han canviat de parer perquè ara les competències de Catalunya estan "protegides". Després que Junts votés en contra de la iniciativa el setembre, els partits d'esquerres van retocar el text amb l'objectiu d'atreure els de Puigdemont. Tot plegat arriba en plena tensió al Congrés després del moviment dels juntaires exigint al president socialista que se sotmeti a una qüestió de confiança i en plena tramitació dels pressupostos generals de l'Estat.
La distància entre Junts i els socis d'esquerres del Congrés és abismal en qüestions econòmiques, i és per això que ja es preveu que aquest vot a favor de la presa en consideració de la mesura sobre el lloguer serà molt difícil de repetir-se en un futur. El partit de Puigdemont s'oposa activament a l'intervencionisme. Durant la seva intervenció, Madrenas ha carregat contra les regulacions que, a parer seu, cometen un seguit de greuges com ara "accentuar imprudentment" la seguretat jurídica del mercat, l'existència de menys possibilitats perquè els joves puguin accedir a un lloguer que fa un any, i que hi hagi molts menys pisos ofertats.
Durant tot el seu discurs, ha obviat que algunes d'aquestes situacions es deuen, precisament, a l'escletxa dels lloguers de temporada. "No han volgut destinar un pressupost sòlid i sostingut a l'ampliació del parc públic d'habitatge i han preferit fórmules estrambòtiques. Avui no hi ha més parc públic d'habitatge perquè no s'ha volgut. Així, la diputada ha advertit que només donaran suport a un text que vagi en la direcció del que planteja el seu grup i no una ofensiva àmplia contra aquesta tipologia: aposten per evitar el "frau" d'aquest tipus de lloguers perquè els propietaris no utilitzin "deshonestament" aquesta modalitat. "Si volen els nostres vots, abans hauran de negociar amb nosaltres", ha afegit.
El missatge de Junts cap a la resta dels socis d'investidura és clar: hauran de batallar amb ells la proposta. En són conscients els partits d'esquerres, que ja van viure una jornada d'alt voltatge en el debat sobre l'impost a les energètiques. Ha evidenciat aquesta situació durant el debat la diputada d'ERC Pilar Vallugera. "Aquest hemicicle és de dretes", ha constatat en la seva intervenció, apuntant a la impotència per impulsar reformes legislatives d'esquerres que repercuteixin directament sobre la vida quotidiana de la gent. "Si com a polítics no subvenim les necessitats mínimes dels conciutadans, per a què servim?", ha lamentat. "Nosaltres ho intentarem, remarem, estarem al costat de les associacions per intentar garantir drets, però aquest hemicicle és de dretes", ha reblat.
Finalment, per part del PSOE, el diputat Guillermo Hita s'ha limitat a defensar que l'habitatge és un dret, i que "el mercat sense regulació no es funciona". "El govern espanyol és conscient d'aquest problema i ha fet de l'accés assequible a l'habitatge una prioritat central", ha declarat. Per últim, la diputada dels comuns Gala Pin ha reivindicat que la proposició té “valentia i voluntat política”, i que està redactada “des de les assemblees dels sindicats d’inquilines de tot l’Estat”.
Què diu el text?
El text que ha tirat endavant per iniciar-ne el debat consisteix en una reforma de la llei d'arrendaments urbans per equiparar els contractes temporals als de l'habitatge habitual, ja que després d'entrar en marxa la regulació de lloguers, molts propietaris es van beneficiar del buit legal que hi havia en els lloguers de temporada i van passar a aquesta modalitat per fugir de la regulació i continuar alçant preus.
Un dels canvis introduïts per atreure Junts, a proposta d'ERC, és una reforma perquè el contracte de temporada no pugui excedir de nou mesos, en lloc de sis com estipulava la llei original. Sempre que la duració sobrepassi els nou mesos o s'encadenin més de dos contractes consecutius, s'entendrà com un contracte d'habitatge habitual, i li seran, per tant, aplicats tots els preceptes previstos per aquests contractes.
També s'introdueix una nova disposició addicional perquè en els casos de les comunitats autònomes que hagin desenvolupat una legislació pròpia en matèria d'habitatge -com és el cas de Catalunya- sigui d'aplicació la normativa del territori. La qüestió sobre la invasió de les competències Estat-Generalitat era un dels arguments que va fer servir Junts el setembre per votar en contra de la iniciativa.