Montero fa el pas a Andalusia: tots els reptes de la navalla suïssa de Sánchez

La vicepresidenta desembarca a poderosa federació andalusa per mirar de reflotar el partit mentre continua com a vicepresidenta del govern espanyol i pilota les negociacions dels pressupostos i el finançament singular

Juan Espadas i María Jesús Montero, junts en l'acte de presentació de la candidatura de la vicepresidenta espanyola per dirigir el PSOE andalús
Juan Espadas i María Jesús Montero, junts en l'acte de presentació de la candidatura de la vicepresidenta espanyola per dirigir el PSOE andalús | Francisco J. Olmo / Europa Press
Carme Rocamora / Bernat Surroca
08 de gener de 2025, 20:35
Actualitzat: 22:09h

"No torno, perquè mai he marxat". María Jesús Montero ha fet el pas. La vicepresidenta del govern espanyol i ministra d'Hisenda, de la màxima confiança de Pedro Sánchez, s'ha postulat perliderar el PSOE a Andalusia, la poderosa federació del partit que ara es troba en hores baixes. No és la primera membre de l'executiu socialista que combinarà les dues funcions, però el seu és un cas especialment rellevant pel paper clau del seu ministeri i perquè és l'encarregada de pilotar algunes de les negociacions que marcaran el futur de Sánchez a la Moncloa. De reptes no n'hi faltaran.

El PSOE aspira a una transició sense sotracs i sembla que així serà. La sortida de l'encara líder del partit a Andalusia, Juan Espadas, s'ha fet de manera ordenada i aquest dimecres ha acompanyat Montero en l'acte per anunciar la seva candidatura. "És un cavaller", deien fonts properes a la candidata a dirigir els socialistes andalusos. Segons les mateixes fonts, el pas endavant de Montero ha estat una decisió personal, per intentar rellançar el partit en un feu clau de cara a les eleccions municipals i autonòmiques de 2027. El moviment ha indignat el PP, que l'acusa d'utilitzar la palanca de la vicepresidència per qüestions del partit.

En el discurs de presentació, Montero ha eludit la carpeta principal que pot marcar el seu futur com a líder de la federació andalusa: el finançament singular. Ella és qui l'haurà de negociar amb el Govern i és una qüestió que genera tensions dins del PSOE, malgrat que va poder resoldre-la sense incidents al congrés federal del novembre. La vicepresidenta espera que aquesta patata calenta no la penalitzi a Andalusia. La debilitat dels socialistes en aquest territori ha facilitat les concessions de Sánchez a les demandes de Catalunya. Ara és Illa qui més influeix a Ferraz. 

La vicepresidenta, en el doble rol que jugarà a partir d'ara, haurà d'afrontar diversos reptes, amb l'objectiu principal de reflotar el PSOE on va ser el seu feu històric per mirar de parar els peus a la dreta de cara a les futures eleccions.

- Dona forta de Sánchez al govern i al partit

La vicepresidenta primera té tota la confiança de Sánchez, que li ha encarregat pilotar negociacions centrals en els darrers anys. El seu paper va ser important per desencallar l'acord pel finançament singular entre el PSC i ERC, que va desbloquejar la investidura de Salvador Illa. Montero ha tancat files amb les decisions de Sánchez, tant pel que fa a la recepta amb Catalunya com en la lluita contra l'estratègia de la dreta. En els darrers anys ha anat assumint responsabilitats dins de l'executiu (el 2023, el president la va promocionar com a vicepresidenta primera) i dins del partit, on és la número dos com a vicesecretària general. Un dels reptes serà compaginar tots aquests rols amb el de líder del PSOE andalús sense que cap dels interessos col·lisioni. Des de la Moncloa ho veuen perfectament compatible

- Finançament singular per a tothom

Sense avenços en el finançament català, no hi haurà governabilitat ni a Catalunya ni a Espanya. Així ho adverteix constantment la nova direcció d’ERC d’Oriol Junqueras, que té entre cella i cella l'objectiu “fer-se respectar” en la nova etapa en el partit i també en el país. És per això que Montero haurà de ser capaç de fer concessions en aquest sentit, i, sobretot, no deixar abandonada la carpeta ara que acumula responsabilitat. En aquest sentit, fonts dels republicans asseguren que els és “igual” que ara la seva interlocutora socialista assumeixi nous rols, perquè són els socialistes els primers interessats a complaure els republicans. Pel que fa a les concessions que pugui fer Montero, aquestes hauran d'anar acompanyades de molta pedagogia perquè els altres territoris, i en especial Andalusia, no s'hi posin d'esquena. Montero té coll avall que hauran de fer gestos cap a totes les comunitats que ho reclamin.

- Negociar pressupostos i la condonació del FLA

Si una carpeta està encallada al govern espanyol és la dels pressupostos. El retard és tal, que ni tan sols ha aconseguit aprovar els objectius de dèficit. Tot i això, Montero i la resta de l’executiu no s’han aixecat de la taula de negociació, si bé és cert que comença a instal·lar-se una divisió entre els ministres sobre si continuar apostant per negociar amb Junts o bé passar directament a la pròrroga pressupostària. Els socialistes ja han fet alguns equilibris per apropar els de Puigdemont especialment en matèria fiscal, però hi ha una carpeta que és clau per desencallar les negociacions, i que en aquest cas no depèn de Montero: la delegació de competències en migració que reclamen els de Carles Puigdemont. Més enllà de Junts, per seduir ERC caldran avenços tant en finançament com en el traspàs de Rodalies, i especialment en la condonació del FLA pactada entre republicans i socialistes en la investidura de Sánchez. Aquesta última carpeta, també responsabilitat de Montero, podria ser imminent, perquè està prevista una reunió del Consell de Política Fiscal i Financera en les pròximes setmanes.

- Reflotar el PSOE a Andalusia

Montero fa el pas per dirigir el PSOE per evitar una guerra interna. El lideratge d'Espadas estava qüestionat i sense un candidat clar hi havia risc de turbulències. El pas endavant de la vicepresidenta s'ha venut com una decisió personal, però no es pot negar també que permetrà a Sánchez lligar curt una de les federacions més poderoses del partit, que ara es troba en hores baixes. Aquest serà un altre dels reptes de Montero: reflotar el partit i mirar de derrotar el PP de Juanma Moreno, que governa la Junta. Les cessions que hi pugui haver en els pressupostos espanyols -els independentistes en tenen la clau i ho aprofitaran- així com la negociació del finançament poden perjudicar-la al territori, però des del seu entorn confien que això no passi. En tot cas, si les eleccions són el 2027 o Moreno les avança al 2026, el PSOE vol tenir el partit a punt per intentar reconquerir el govern andalús.

Cinc ministres pluriocupats

Montero i la seva acumulació de responsabilitats no són un cas inèdit dins l’executiu socialista. Ja són fins a cinc els ministres que compaginen la seva cartera amb el lideratge de territoris. D'aquesta manera, Sánchez situa persones de la seva corda a les comunitats autònomes que gosen de popularitat, i que alhora són la veu del govern espanyol contra les presidències del PP. A banda de Montero, els ministres que ja compaginen o compaginaran carteres a partir dels congressos territorials de les pròximes setmanes són Óscar López, Pilar Alegría, Diana Morant i Ángel Víctor Torres.