L'enduriment de la nova ERC de Junqueras complica els pressupostos d'Illa

Els republicans volen fer-se "respectar" després dels retrocessos electorals i diferenciar-se de l'estratègia de l'anterior executiva; no segellaran cap nou acord sense que hi hagi una execució de les enteses prèvies

Oriol Junqueras, acompanyat dels membres de la nova direcció.
Oriol Junqueras, acompanyat dels membres de la nova direcció. | Hugo Fernández Alcaraz
04 de gener de 2025, 20:00
Actualitzat: 05 de gener, 12:38h

"En una taula de negociació els socialistes et prometen la lluna en un cove. Però després no hi ha lluna, ni cove". Així explica un dirigent de la cúpula d'ERC encapçalada per Oriol Junqueras la dinàmica de les negociacions amb el PSC i el PSOE. La nova executiva no té pressa per iniciar les converses pressupostàries amb el Govern de Salvador Illa, que ja es va veure obligat a finals d'any a activar la pròrroga dels comptes. Els republicans interpreten que necessiten fer-se respectar després d'anys d'estratègia del diàleg, que els ha desgastat electoralment i també a nivell intern.

Una estratègia que atribueixen al lideratge que, sobre l'executiva anterior, exercia Marta Rovira. A ella, que va pilotar amb representants del sector junquerista i del seu les negociacions amb Illa a l'estiu, la responsabilitzen en part dels retrocessos a les urnes malgrat que aquests es van produir abans que Junqueras deixés la presidència del partit després de les europees del juny per recuperar-la a mitjan desembre. La prioritat és també cohesionar les bases perquè tornin a sentir orgull de militar després del desgast congressual. I com s'ho farà la direcció republicana? Elevant l'exigència i marcant unes línies vermelles clares: no hi haurà acord de pressupostos sense un previ compliment explícit dels acords segellats en anteriors negociacions.

La qüestió del compliment de les enteses ja rubricades abans d'iniciar una negociació és una estratègia que ERC ha anat repetint de manera constant en els últims anys. "Som molt lluny perquè no s'han complert els compromisos adquirits anteriorment", deia el 2022 la llavors exportaveu del partit Marta Vilalta, quan s'havia d'iniciar una de les moltes negociacions dels comptes de Pedro Sánchez. La tècnica -l'exigència de l'execució dels acords incomplerts- es repetiria després en múltiples ocasions, des de la següent investidura de Sánchez a la de Salvador Illa. En aquest últim cas, el president espanyol fins i tot va desembarcar al Palau de la Generalitat per escenificar el traspàs de l'ingrés mínim vital, pactat mesos abans en una altra trobada entre els dos presidents també a la plaça Sant Jaume. Era un moviment per desencallar la presidència d'Illa.

Però aquestes escenificacions i concessions parcials ara no són suficients per a la nova direcció d'ERC. No vol repetir la maniobra de la direcció d'abans i vol apujar el preu per guanyar credibilitat i per no oferir un camí de roses al PSC. "Junqueras marcarà una manera diferent de relacionar-se. Els socialistes han trobat una via de penetració a través de prometre-ho tot i no donar res, i això no pot ser", insisteixen des de Calàbria. Ara els incompliments s'han acumulat tant, que el partit no vol seure a negociar els comptes catalans fins que es duguin a terme passos contundents de compliment.

De quins incompliments es tracta? S'acumulen anys d'una execució pressupostària que mai arriba ni al 50%, quan es publiquen les dades, ara ocultes. Però hi ha altres elements que la direcció d'ERC situa com a desllorigadors. Una d'elles és la condonació del FLA, la qual cosa suposaria gairebé 15.000 milions d'euros per Catalunya. Aquesta qüestió es va pactar en l'acord d'investidura de Sánchez. A la fotografia, hi sortia Junqueras i el ministre Félix Bolaños. Altres qüestions claus que posicionen és avenços clars en el traspàs de Rodalies més enllà de la creació de comissions i mesures "estètiques" i el finançament. "Fins que no hi hagi moviments d'execució dels acords anteriors no seurem", insisteixen. 

Justament aquesta setmana la conselleria de Territori ha donat per tancats els treballs del seu departament per al traspàs de Rodalies a la nova empresa mixta entre el Govern i la Moncloa, i compartirà l'estat d'aquesta feina amb ERC i els comuns al llarg de gener. "És un treball ja molt avançat que podríem donar per tancat des de la conselleria, però com saben estem en converses i ho hem de compartir amb altres grups parlamentaris", va explicar dijous en roda de premsa la portaveu del Govern, Sílvia Paneque.

Nous negociadors

De moment no s'han produït converses entre el Govern i ERC pels comptes. Va existir una primera trobada el 19 de setembre que va ser més estètica que efectiva, ja que totes dues parts sabien que, arran del procés congressual d'ERC, no existirien avenços en les converses. Ara que ha conclòs la primera fase del congrés d'ERC, els socialistes estan donant espai als republicans, a qui saben que han de cuidar per tal de garantir la continuïtat del bloc de la investidura. "Entenem que puguin requerir un temps per organitzar-se", deia Paneque després del consell executiu del 17 desembre.

L'altra incògnita és amb qui negociarà el Govern. El que és segur, és que no tindrà el mateix interlocutor que en els últims anys, Josep Maria Jové. De la màxima confiança de Rovira, s'ha encarregat de liderar els acords tant amb el PSC i com el PSOE. De moment Junqueras li ha fet l'oferiment que es mantingui com a president del grup parlamentari, en una voluntat de fer una aposta per mantenir la cohesió interna del partit després de les faccions generades en els últims mesos. Ara bé, que mantingui aquest càrrec no implicarà que mantingui el rol de negociador. Per a aquesta figura, es pensa en noms com el de Lluís Salvadó, director general del partit, i d'Ester Capella, recentment nomenada portaveu del grup parlamentari. Encara no hi ha, però, res decidit. Al PSC li caldrà paciència i, sobretot, forçar al govern espanyol a moure's i complir amb Catalunya.