Neus Munté: «El referèndum es farà, i el govern espanyol hauria de començar a fer campanya pel 'no'»

La consellera de la Presidència ratifica a NacióDigital el compromís del Govern amb la consulta vinculant i recomana a la Moncloa que "no perdi temps" i busqui arguments per oposar-se a la independència | "No està ja en debat que una Catalunya independent no sigui part d’aquesta Europa, a la qual pertanyem i continuarem pertanyent", afirma la portaveu de l'executiu català | Munté avança que abans del 28 de gener deixarà el seu escó per complir amb el nou règim d'incompatbilitats del PDECat

Neus Munté, consellera de Presidència, entrevistada per NacióDigital
Neus Munté, consellera de Presidència, entrevistada per NacióDigital | JM Montaner
Oriol March / Joan Serra Carné
03 de gener de 2017, 20:30
Actualitzat: 05 de gener, 7:26h

Des que va entrar al Govern el desembre del 2012, Neus Munté (Barcelona, 1970) és una de les dirigents més cobejades del Partit Demòcrata Europeu Català (PDECat), del qual n'és vicepresidenta des de la seva fundació. Sota el mandat de Carles Puigdemont, Munté s'ha convertit en consellera de la Presidència i manté les responsabilitats com a portaveu, fet que equival a respondre cada dimarts a les preguntes dels periodistes després de la reunió setmanal de l'executiu. El seu perfil progressista –prové de la UGT– la va dur al departament de Benestar en el segon Govern d'Artur Mas, que la va ascendir a vicepresidenta quan Unió va deixar l'executiu el juny del 2015. El nom de Munté sempre apareix en totes les travesses que fan els dirigents de l'antiga Convergència quan es tracta d'abordar el futur de la formació. Ella, però, se'n desmarca.

- El president Carles Puigdemont deia en el discurs de Cap d'Any de la setmana passada que aplicaria "sense excuses ni dilacions" el resultat del referèndum del 2017 perquè seria "legal i vinculant". Quines garanties hi ha que això sigui així, tenint en compte que l'aplicació del mandat que pugui sortir de les urnes no depèn exclusivament del Govern i del Parlament?

- Les garanties estan molt vinculades a la voluntat que emana del Parlament de Catalunya, d'unes votacions, en les quals una amplíssima majoria ha donat suport al concepte del referèndum. Hi ha un plantejament molt majoritari a la societat catalana, que considera que la solució és un referèndum. I, per tant la solució ha de ser política, no ha de ser judicial, no ha de ser per la via de la persecució de les idees, dels càrrecs electes, sinó per la via democràtica de votar i de convocar referèndum. Això dóna molta força. La dóna també el fet que som un Govern que estem treballant de manera absolutament cohesionada i decidida per poder fer el referèndum. Els adjectius que va utilitzar el president en el seu discurs de Cap d'Any tenen a veure amb la legalitat, que indubtablement es respectarà, i s’actuarà en funció del resultat d’aquest referèndum. I això, dit d’aquesta manera, és perfectament compatible amb la voluntat del Govern de tenir la mà estesa en tot moment davant del govern de l'Estat per poder dialogar, negociar i pactar un referèndum.

- Puigdemont, en certa manera, va vincular el seu futur polític a la convocatòria i aplicació del referèndum, en el discurs de la setmana passada.

- El que dóna sentit a la legislatura és un full de ruta que culmina amb un referèndum, perquè sigui la ciutadania qui pugui decidir a les urnes sobre el futur polític del nostre país. Per tant, allò que dóna sentit al que estem fent, allò que ens cohesiona com a Govern, és la gestió del dia a dia, la resposta als problemes de la ciutadania, però també aquest clam democràtic que vol culminar amb un referèndum.
  Neus Munté, consellera de la Presidència i portaveu del Govern, també és vicepresidenta del PDECat Foto: Josep Maria Montaner