El govern de Jaume Collboni olora la possibilitat d'aprovar els seus primers pressupostos amb una majoria política a l'Ajuntament. La fórmula s'ha anat cuinant els darrers mesos, a base de subtileses i amb un ingredient clau: evitar la confrontació oberta amb BComú, tant pel que fa als retrets polítics com pel que fa a l'avenç de mesures que més els allunyen. Les tensions han entrat en mode d'hivernació. "De moment, hem creat un clima afavoridor", resumeix una destacada font socialista. Més enllà d'això, però, encara no hi ha res resolt. El pla és intensificar les converses que podrien acabar amb un acord fructífer les pròximes setmanes, en plena època nadalenca. La intenció del govern del PSC és, en el millor dels casos, arribar a mitjans de gener amb els comptes anuals del 2025 pactats amb els comuns i preparats per a ser votats.
Davant l'estat de les negociacions, encara fredes, l'operació és clara: Nadal seductor a can Collboni. Si bé es reconeix que l'esprint del pròxim mes podria no ser suficient per convèncer el grup municipal liderat per Janet Sanz, el govern socialista també té al cap que és més fàcil tancar un acord polític aquest any -lluny de cap proximitat electoral que accentui les rivalitats entre formacions- que els exercicis següents.
Amb els números sobre la taula, a diferència del curs passat, l'equip negociador prefereix centrar els esforços en els comuns. Els pressupostos del 2024 es van haver d'aprovar per qüestió de confiança, malgrat que ERC va donar el seu "sí" als comptes dels socialistes. Els números no sortien. Ara, l'executiu municipal prioritza la postura del soci majoritari. Barcelona en Comú té nou regidors, mentre que els republicans en tenen cinc. Si els primers votessin a favor, una abstenció del grup d'Elisenda Alamany -que passa per un moment intern delicat després del congrés d'ERC- serviria per aprovar els comptes del 2025. En qualsevol cas, aquesta és una de les opcions que es tenen sobre la taula. Idealment, els socialistes segueixen aspirant a un acord de pressupostos que sumi 24 regidors. Però l'operació no és senzilla.
Els darrers dies s'ha vist un nou tarannà entre els dos exsocis de govern, els darrers dos mandats. De fet, la primera tinent d'alcaldia de Barcelona, Laia Bonet, i la cap de files dels comuns, Janet Sanz, han presentat conjuntament un acord per engegar els tràmits per regular el lloguer de temporada a la capital catalana. L'escena és rellevant, després que aquestes dues mateixes regidores protagonitzessin, un any enrere, tensions habituals a les comissions municipals. Les formes a banda i banda s'han suavitzat, insuflant vida a un possible acord de pressupostos.
Els comuns, pendents de mobilitat, urbanisme o turisme
Fonts consultades de BComú, mentrestant, reconeixen les reunions habituals de les darreres setmanes, però remarquen que molt hauria de canviar el contingut de les trobades perquè s'acabi confirmant una votació favorable als comptes del PSC. Més enllà del tràmit inicial pels lloguers temporals i d'una sintonia creixent amb la limitació de les terminals de creuers, els incentius són escassos, enraonen.
En les seves peticions al govern Collboni, la regidora Janet Sanz havia reivindicat la recuperació de la creació d'una funerària pública, la congelació de les tarifes del transport públic, la gratuïtat del Bicing per als joves o l'arribada de nous eixos verds que seguissin el model superilla. Es va arribar a mencionar vies concretes com el passeig de Maragall o els carrers de Sants i Sicília. De moment, però, des de BComú s'assegura que en aquestes pantalles no hi ha hagut cap concessió destacada i que, per tant, queden a l'espera de veure com avancin les reunions nadalenques.
Ordenances fiscals i ERC, entremig
Entremig, hi haurà un petit tast de sintonies, aquest dimecres, amb una comissió extraordinària en què es votaran les ordenances fiscals, una proposta municipal que marca els impostos i taxes de l'Ajuntament. En aquest camp, el PSC ha abraçat parcialment algunes reclamacions de BComú i d'ERC, que van demanar mesures com l'augment del recàrrec barceloní als turistes fins als 8 euros -una condició que depenia de la Generalitat, també en mans socialistes-, l'increment substancial del preu de les entrades del Park Güell o la pujada de l'IBI als hotels de luxe. Tanmateix, les negociacions també han quedat refredades en aquesta carpeta els darrers dies i cap de les dues formacions ha garantit el seu suport a la proposta municipal, que s'ha d'aprovar abans d'acabar l'any perquè pugui estar vigent l'1 de gener de 2025.
En l'equació, ERC espera el seu torn. Amb un lideratge local diluït, després que Elisenda Alamany hagi desaparegut de l'activitat municipal visible els darrers mesos, coincidint amb la seva participació en la candidatura d'Oriol Junqueras a liderar ERC a escala nacional, els republicans han passat també un moment complex. Ara que la formació ja ha escollit president, amb una segona volta de les votacions aquest dissabte, s'espera que el negociador econòmic del grup municipal, el regidor Jordi Castellana, es trobi més habitualment amb l'home fort dels pressupostos de Collboni, el tinent d'alcaldia Jordi Valls. Tot plegat, però, encara està per estrenar. Fins ara havia quedat tot "congelat", apunten des de la formació republicana.