Socialistes i comuns confirmen l'acostament a Barcelona: acord pel pla fiscal de Collboni

Janet Sanz confirma que BComú donarà suport inicial al plantejament de les ordenances fiscals del PSC, després que el govern local s'hagi mostrat predisposat a regular els lloguers de temporada i apujar l'IBI als hotels de luxe

Jaume Collboni, en imatge d'arxiu, al plenari municipal
Jaume Collboni, en imatge d'arxiu, al plenari municipal | Hugo Fernández
15 d'octubre de 2024, 12:16

L'any passat, l'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, va arribar a la primera votació de les ordenances fiscals, una prova de foc abans dels pressupostos, amb tota l'oposició en contra. Llavors, se li va atribuir arrogància i manca de negociació a l'executiu socialista. Els gestos polítics, en ple clima electoral, eren especialment revisats per totes les parts de les formacions del país. Sovint, més enllà de Barcelona. Ara, amb un panorama renovat, les posicions s'han anat acostant fins al punt que la postal és ben diferent. El govern Collboni ja compta amb el suport dels comuns a la tramitació inicial del seu pla fiscal. Ho ha confirmat la nova líder de Barcelona en Comú al consistori, Janet Sanz. Així, els comuns confirmen el nou escenari d'acostament mutu cap a una política de pactes amb els socialistes, a l'ens municipal. Un tarannà que mira primer cap a la rubricació dels nous impostos i taxes i, després, cap als pressupostos.

Les darrers setmanes han estat diverses les exigències que els comuns havien posat sobre la taula al govern del PSC, i l'executiu de Collboni ha anat integrant les preocupacions del grup que aquest mes deixarà de tenir Ada Colau com a cap de files. Entre els plantejaments més rellevants de l'acord que ha facilitat l'entesa hi ha l'inici d'un procés per regular els lloguers de temporada amb una fórmula urbanística municipal -fet que també es lliga a les converses pels pressupostos- o la voluntat expressa del PSC d'apujar l'IBI als hotels de luxe. També es veu amb bons ulls des de BComú el fet que el tinent d'alcaldia responsable de la carpeta econòmica, Jordi Valls, es mostrés predisposat a satisfer el plantejament d'incrementar substancialment el preu de les entrades del Park Güell. Una opció van plantejar els comuns, sempre incidint en què l'augment de la recaptació incedeixi en els barris del voltant.

Malgrat això, Sanz ha subratllat que presentaran al·legacions a les ordenances. En aquest sentit, les pròximes setmanes, es poden fer retocs del pla fiscal, com, per exemple, fer créixer encara més l'IBI als hotels de luxe. Per això, fins que no aparegui el resultat final, els comuns no garanteixen l'aprovació definitiva ni de les ordenances ni del pressupost. "La força que té Barcelona en Comú és limitar la deriva elitista d'aquest govern", ha insistit la portaveu del grup municipal, com a argument per seguir dialogant amb l'executiu de Collboni.

Sigui com sigui, l'acord entre els dos exsocis de govern, però, encara no deixaria tancada la carpeta de les ordenances fiscals. El següent pas és que es presentin dimecres a la comissió d'Economia i Hisenda. La votació necessita algun suport afegit. La majoria de mirades apunten cap a ERC, principal soci fins al moment del PSC en les grans negociacions del mandat i grup municipal que va ser unes peticions assumibles per posar-s'hi bé amb la proposta de taxes i impostos de Collboni. Va demanar que el govern local pressionés perquè, a la Generalitat, els socialistes es mostrin a favor d'elevar el recàrrec barceloní a les pernoctacions dels turistes de 4 a 8 euros. En aquest sentit, Valls va tornar a mostrar la seva concordança amb el plantejament de l'oposició.